Maková buchta - rýchla

Chcete si dopriať makový koláč, ale nemáte čas na kysnutie cesta? Dajte droždie do chladničky a pripravte si rýchly makový dezert s drobenkou.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
Cesto
2 hrnky polohrubej múky
1 hrnček cukru krupice
1 hrnček mlieka
50 ml (6 lyžíc) oleja
1 vajce
1 prášok do pečiva
Maková náplň
2 hrnky mletého maku
2 hrnky mlieka
1 vanilkový cukor
5 lyžíc cukru krupice
mletá škorica
mletý klinček (možno vynechať)
Ďalej
slivky (možno vynechať)
Drobenka
0,5 hrnčeka hladkej múky
0,5 hrnčeka hrubej múky
0,5 hrnčeka cukru krupice
60 g Hery alebo masla
Postup varenia podľa receptu
Najprv zohrejeme mlieko takmer k varu, pridáme do neho mletý mak a pri neustálom miešaní varíme 5 až 10 minút.
Do hustej zmesi pridáme cukor a škoricu, a ak máme, tiež mletý klinček a všetko dôkladne premiešame. Pripravenú náplň necháme vychladnúť.
Najprv zmiešame múku, cukor a prášok do pečiva. Potom pridáme mlieko, olej a vajce a všetko dôkladne premiešame.
Na veľký plech s vysokými okrajmi položení papier na pečenie nalejeme cesto.
Potom lyžicou umiestnime na cesto malé hromádky makovej náplne. Ak máme k dispozícii, môžeme tiež pridať nakrájané slivky, ale nie je to nutné.
Nakoniec posypeme zmesou drobenky, ktorú sme vytvorili spojením všetkých surovín.
Pečieme v predhriatej rúre na približne 160 °C do zlatista, čo trvá okolo 40 minút.
Pečenie overíme tak, že do cesta zapichneme špajdľu. Keď ju vytiahneme, mala by byť čistá a suchá, bez zvyškov cesta.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Maková buchta - rýchla
Maková buchta je obľúbený český dezert, ktorý si získava srdcia mnohých milovníkov sladkého. Jej príprava je rýchla a jednoduchá, čo ju robí ideálnou voľbou pre tých, ktorí chcú potešiť rodinu alebo priateľov. Hlavnou ingredienciou je mletý mak, ktorý dodáva buchtičke nielen výraznú chuť, ale aj výživové hodnoty. Cesto je jemné a vláčne, čo zaručuje skvelý zážitok pri každom zhryznutí. Podávajte ju posypanú cukrom alebo s troškou smotany, a užite si tento tradičný český sladký pokrm.