Kynutý koláč s rebarborou, jahodovou a jablkovou marmeládou, drobenka

Ak premýšľate, aký dezert pripraviť na návštevu k káve, skúste urobiť kysnutú buchtu s jahodami a rebarborou, posypanú chrumkavou…
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
350 g polohrubej múky
20 g čerstvého droždia
250 ml vlažného mlieka
70 g mletého cukru
70 g zmäknutého masla
2 žĺtky
2 štipky soli
500 g rebarbory
jahody (alebo marhule, slivky)
strúhaná citrónová kôra
Drobenka
150 g hrubej múky
100 g kryštálového cukru
100 g masla
Postup varenia podľa receptu
Čerstvé droždie zmiešame s cukrom. Potom pridáme polovicu zmeraného mlieka a trochu múky. Jemne premiešame a necháme vykysnúť.
Žĺtky premiešame s malým množstvom mlieka. Múku zmiešame so soľou.
Pripravený kvások zmiešame so žĺtkami a pridáme do múky. Miešame a postupne vlievame zvyšné vlažné mlieko. Na záver pridáme maslo.
Cesto dôkladne miešame, kým sa nebude lepiť na varešku a nezíska vláčnu konzistenciu. Potom ho zakryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste, kým sa jeho objem nezväčší dvakrát. Malo by byť hladké a na povrchu nelepkavé.
Rabarbórus dôkladne umyjeme, zbavíme šupky a nakrájame na malé kúsky.
Plech pokryjeme papierom na pečenie a rúru predhrieme na 180 °C.
Na posýpku zmiešame múku a cukor, pridáme roztopené maslo a poriadne premiešame, kým nevznikne posýpka.
Cesto natlačíme päsťou na celý plech, pokryjeme rebarborou, ktorú posypeme cukrom, a pridáme ovocie alebo inú náplň, na záver posypeme posýpkou.
Plech dáme do predhriatej rúry a pečieme asi 15 minút, kým okraje nezačnú ružovieť.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Kynutý koláč s rebarborou, jahodovou a jablkovou marmeládou, drobenka
Kypriaci koláč s rebarborou je lahodný dezert, ktorý spája sladkú a kyslú chuť. Kombinácia s jahodovou a jablkovou marmeládou dodáva koláču šťavnatosť a bohatú chuťovú paletu. Mäkké kynuté cesto sa výborne dopĺňa s chrumkavou drobenkou, ktorá koláču pridáva na textúre a chuti. Tento dezert je ideálny na popoludňajšiu desiatu alebo ako sladké pohostenie pre návštevy. Vôňa koláča sa šíri po celom dome a láka všetkých, aby si pochutnali na tejto pochúťke s letnými tónmi.