Baránok z treného cesta

Tradičný veľkonočný baránok bude skvelou ozdobou nášho sviatočného stola. Pripravíme ho jednoducho z cesta, ktoré ochutíme rumom a nastrúhanou citrónovou kôrou. Potom už…
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
250 g zmäknutého masla
200 g kryštálového cukru
2 vajcia
400 g polohrubej múky
citrónová kôra
2-3 lyžice rumu
250 ml mlieka
1 sáčok kypriaceho prášku
Na vymastenie a vysypanie formy
tuk
múka
Postup varenia podľa receptu
Vložte maslo do misy, pridajte cukor a dobre premiešajte, až vznikne nadýchaná hmota.
Do zmesi pridajte vajce, múku, citrónovú kôru a rum. Postupne prilievajte mlieko a vyšľahajte hladké cesto. Na záver pridajte prášok do pečiva a dobre premiešajte. Nezabudnite včas predhreť rúru na 170 °C.
Nalijte cesto do pripravenej formy, ktorú ste vymastili a vysypali, a pečte ho po dobu 45 minút. Otestujte, či je cesto hotové, pomocou špajle - po jej vytrhnutí by mala byť suchá.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Baránok z treného cesta
Baránok z treného cesta je tradičný český múčnik, ktorý sa často pečie na Veľkú noc. Cesto sa pripravuje z mäkkého masla, cukru, vajec a hladkej múky, čo zabezpečuje jeho jemnú a nadýchanú štruktúru. Formu baránka je možné zdobiť cukrovou polevou, čokoládou alebo mandľovými lupienkami, čo mu dodáva na atraktivite. Tento sladký dezert je obľúbený nielen pre svoju chuť, ale aj pre symboliku, ktorú nesie, spájajúcu tradície a rodinné oslavy.