Vianočka s tvarohom a smotanou bez kysnutia

Vianočka s tvarohom a smotanou bez kysnutia
Doba prípravy: 30 minút
Doba varenia: 45 minút
Porcie: 1

Ak nemôžete venovať čas príprave kysnutej vianočky, ale predsa by ste ju chceli ponúknuť rodine počas sviatočného večera, skúste upiecť vianočku bez kysnutia s tvarohom a smotanou.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

Cesto
300 g hladkej múky
300 g polohrubej múky
150 g práškového cukru
3 vajcia
150 g masla (alebo Hery)
250 g polotučného alebo tučného tvarohu (v plastovej vaničke)
1 vanilkový cukor
1 prášok do pečiva
pomerančová kôra (podľa chuti)
rozinky namočené v rume (podľa chuti)
3 polievkové lyžice mlieka
2 polievkové lyžice smotany na šľahanie 31-33 %
1 štipka soli

Na dokončenie
1 vajce na potretie
1 hrsť plátkov mandlí

Postup varenia podľa receptu

Na pracovnú plochu nasypeme múku, pridáme zvyšné ingrediencie a vypracujeme cesto, ktoré nebude lepiť. Ak by sa cesto lepilo, pridáme ešte trochu múky, ale je dôležité, aby začalo droliť.

Rozdelíme cesto na deväť rovnakých častí. Prvé patro pleteme zo štyroch tenkých prameňov vyválených kúskov, pričom vždy začíname krajním prameňom a striedavo ho prepletáme až k druhému kraju. Pokračujeme takto, kým nedosiahneme konca, ktorý potom podhrnieme pod vianočku. Dáme ju na plech a stredom ruky naznačíme ryhu.

Ďalšie patro vytvárame pletením zo 3 prameňov ako cop, položíme na spodnú vrstvu a opäť znameníme ryhu rukou.

Na poslednom patriarchu použijeme dva pramene. Toto patro budeme musieť urobiť dlhšie, pretože sa umiestni navrch, ale konce prameňov musíme schovať pod celú vianočku.

Potom potrieme vianočku rozšľahaným vajcom a posypeme ju mandľovými lupienkami. Pečieme ju pri teplote 150-160 °C približne 45-50 minút.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Vianočka s tvarohom a smotanou bez kysnutia

Vianočka s tvarohom a smotanou bez kysnutia je obľúbený dezert, ktorý spája tradičnú vianočnú atmosféru s rýchlou prípravou. Tento recept využíva tvaroh a smotanu, ktoré dodávajú vianočke lahodnú krémovú konzistenciu. Bez kysnutia je tento pokrm ideálny pre tých, ktorí ocenia jednoduchosť a rýchlosť v kuchyni. Chutí skvele teplá aj studená a jej sladká, jemná chuť poteší každého gurmána. Navyše je skvelou alternatívou k tradičným kysnutým vianočkám, pričom si zachováva všetky vianočné tradície a kúzlo.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.5/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Cukrárenské výrobky
Tag: občerstvenie, ľahké, sviatočné / nedeľné, česká, pečenie, múčniky, sladké, vianoce, ostatné, stredne náročný, raňajky

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Vianočka s tvarohom a smotanou bez kysnutia.

Pridať komentár