Kôprová omáčka
![Kôprová omáčka](/i/sk/koprova-omacka.jpg)
Koprová omáčka zo smotany a čerstvého kôpru. Výbornou prílohou k tejto omáčke sú zemiaky.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
500 ml hovädzí vývar
1 zväzok kôpor
3 lyžice maslo
2 lyžice hladká múka
ovocný ocot
200 ml šľahačková smotana
100 ml plnotučné mlieko
soľ
cukor
Postup varenia podľa receptu
Kôpor properieme, osušíme a nasekáme nadrobno. V hrnci rozohriejeme maslo, zaprášime múkou a restujeme doružova. Jíšku zalijeme vývarom alebo vodou a povaříme. Varíme 15 - 20 minút, kým sa nerozvaria prípadné hrudky. Ďalej pridáme kôpor, trochu mlieka a necháme prejsť varom.
Hotovú omáčku ochutíme octom, cukrom, osolíme a nakoniec vmiešame smotanu.
Kôprovú omáčku podávame s hovädzím mäsom alebo vajcom a vhodnou prílohou sú houskové knedlíky alebo spomenuté zemiaky.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Kôprová omáčka
Koprová omáčka je obľúbený pokrm českej kuchyne, ktorý sa často podáva ako príloha k mäsovému jedlu, najmä k hovädziemu alebo kuraciemu mäsu. Táto omáčka je pripravená na báze bešamelovej omáčky, do ktorej sa pridáva čerstvý kôpor, smotana a niekedy aj vajce. Jej jemná chuť a aromatická vôňa z nej robí vynikajúci doplnok mnohých jedál. Koprová omáčka sa často servíruje s knedľami alebo zemiakmi, čo z nej robí obľúbenú voľbu pre nedeľné obedové a rodinné oslavy.