Krevety s maslovo-vanilkovou omáčkou

Krevety s maslovo-vanilkovou omáčkou
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

Predjedlo pochádzajúce z Luxemburska. Recept je pre 4 osoby.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

1 polievková lyžica olivový olej
12 ks krevety
na ozdobu 4 snítky kerblík
omáčka 30 ml suché biele víno
1 ks lusk vanilky
30 ml francúzsky vermut Noilly Prat
1 polievková lyžica oranžová šťava
1 ks šalotka
60 g maslo
1 štipka soľ a biely korenie

Postup varenia podľa receptu

Po opláchnutí čerstvých kreviet odstránime hlavy, olúpeme chvostíky, ale posledný krúžok škrupinky s chvostovou plutvou ponecháme. Krevety na chrbte pozdĺžne narežeme a vytiahneme čierne črevo.

Nadrobno nakrájame šalotku a podusíme v malom hrnci v zmesi vermutu Noilly Prat (ktorý nie je možné nahradiť iným) a bieleho suchého vína. Vanilkový struk pozdĺžne rozpůlíme, vyškrabeme vnútro a dáme na konci variť aj so strukom do vriaceho vína. Opäť, ani prírodnú vanilku nejde nahradiť. Pridáme štipku čerstvo mletého korenia a soli. Varíme, kým je v hrnci asi 1-2 čajové lyžičky tekutiny.

Na miernom ohni pridávame dobre vychladené maslo po malých kúskoch a postupne vmiešavame. Vždy počkáme, až sa ten predchádzajúci úplne rozpustí. Takto pokračujeme, kým omáčka nezhustne. Hneď ako pridáte maslo, už nesmiete omáčku variť! Ďalej pridáme lyžicu pomarančovej šťavy. Hotovú omáčku necháme prikrytú na pár minút odstáť.

Medzitým si rozpálime panvicu s olivovým olejom, na ktorej z každej strany prudko opečieme, opatrne osušené chvostíky kreviet a to na každej strane asi 30 sekúnd.

Pripravíme si 4 tanieriky, na ktoré nalejeme vlažnú omáčku, z ktorej sme vybrali vanilkový struk. Na tieto tanieriky s omáčkou vložíme krevety, ozdobíme malou snítkou kerblíku. Podávame s ľahko opraženou (najlepšie v rúre) bagetou.

K pitiu odporúčam nejaké dobré suché víno.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Krevety s maslovo-vanilkovou omáčkou

Krevetky s maslovo-vanilkovou omáčkou sú delikátny pokrm, ktorý spája morské plody s neobvyklou sladkou chuťou. Krevety sú jemne osmažené na masle, čo zvýrazňuje ich prirodzenú chuť. Vanilková omáčka, vyrobená z kvalitnej vanilky a smotany, dodáva pokrmu originálny a luxusný nádych. Tento recept je ideálny pre špeciálne príležitosti, keď chcete potešiť hostí niečím neobvyklým a chutným. Podávajte ich s ľahkým šalátom alebo ryžou, aby ste si vychutnali harmóniu chutí.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.5/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Chute, Francúzsky, Hlavné jedlo, Predjedlo, Rybie mäso, Vegetariánske
Štítky: Francúzska kuchyňa, predjedlo

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Krevety s maslovo-vanilkovou omáčkou.

Pridať komentár