Kynuté ovocné knedlíky s jahodami
![Kynuté ovocné knedlíky s jahodami](/i/sk/kynute-ovocne-knedliky-s-jahodami.jpg)
Kynuté ovocné knedlíky s jahodami patria medzi najobľúbenejšie sladké jedlá vôbec. Asi každý si spomenie na leto u babičky a jej fantastické kynuté knedlíky s jahodami, ktoré sa v veľkom teple jedli trocha ťažko. Nicméně ide o výsostnú pochúťku, ktorá uchváti všetky vekové kategórie. Kynuté ovocné knedlíky samozrejme znášajú všelijaké ovocie, tento recept je však na kynuté ovocné knedlíky s jahodami, pretože tróni na rebríčku popularity sakra vysoko, čo v žiadnom prípade nie je náhoda. A keď ovocné knedlíky posypete nastrúhaným tvarohom a prelijete roztopeným maslom, svet sa zhupne a sladká hostina môže začať. Tu je recept na ovocné kynuté knedlíky tentokrát s jahodami.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
500 g pšeničnej polohrubej múky + na poprášenie pracovnej plochy
20 g droždia
1 ČL kryštáľového cukru
250 ml vlažného mlieka
1 vajce
1 štipka soli
300 g jahôd, zbavených stopiek, umytých, osušených
250 g tvrdého nastrúhaného tvarohu
100 g práškového cukru
150 g rozpusteného masla
Postup varenia podľa receptu
Najprv si pripravte cesto. Do väčšej misy preosejte múku a doprostred rozdrobené droždie, prisypte cukor a prilievajte polovicu vlažného mlieka. Až vzejde kvások (cca 10 minút), prilievajte zvyšné mlieko, vajce a soľ a vypracujte cesto. Na teplom a tmavom mieste by malo kysnúť asi hodinu.
Dajte variť väčší hrniec vody, ktorú trošku osolte. Cesto rozvaľkajte na jeden centimeter hrubý plát, vykrájajte z neho štvorčeky veľké 8×8 centimetrov a do každého zabaľte jednu jahodu, pevne uzavrite a vytvarujte knedlík.
Knedlíky varte cca 8 minút, kým nevyplávajú. Po vybratí z hrnca ich prepichnite, aby z nich vyšla para a zostali nadýchané.
V menšom rendlíku rozpustite maslo. Knedlíky na tanieri posypte nastrúhaným tvarohom a prelejte rozpusteným maslom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Kynuté ovocné knedlíky s jahodami
Kynuté ovocné knedlíky s jahodami sú obľúbeným tradičným českým jedlom. Tieto nadýchané, ľahko sladké knedlíky sa pripravujú z kynutého cesta, ktoré sa plní čerstvými jahodami. Počas varenia v pare získavajú knedlíky svoju charakteristickú mäkkú štruktúru. Po uvarení sa podávajú posypané cukrom a tvarohom, poliate rozpusteným maslom. Niekedy sa tiež pridáva mletý mak alebo škorica pre zvýraznenie chuti. Toto lahodné jedlo sa často konzumuje ako hlavný chod alebo sladká bodka na záver obeda.