Kynuté ovocné knedlíky s jahodami

Kynuté ovocné knedlíky s jahodami
Doba prípravy: 30 minút
Doba varenia: 30 minút
Porcie: 4

Kynuté ovocné knedlíky s jahodami patria medzi najobľúbenejšie sladké jedlá vôbec. Asi každý si spomenie na leto u babičky a jej fantastické kynuté knedlíky s jahodami, ktoré sa v veľkom teple jedli trocha ťažko. Nicméně ide o výsostnú pochúťku, ktorá uchváti všetky vekové kategórie. Kynuté ovocné knedlíky samozrejme znášajú všelijaké ovocie, tento recept je však na kynuté ovocné knedlíky s jahodami, pretože tróni na rebríčku popularity sakra vysoko, čo v žiadnom prípade nie je náhoda. A keď ovocné knedlíky posypete nastrúhaným tvarohom a prelijete roztopeným maslom, svet sa zhupne a sladká hostina môže začať. Tu je recept na ovocné kynuté knedlíky tentokrát s jahodami.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

500 g pšeničnej polohrubej múky + na poprášenie pracovnej plochy
20 g droždia
1 ČL kryštáľového cukru
250 ml vlažného mlieka
1 vajce
1 štipka soli
300 g jahôd, zbavených stopiek, umytých, osušených
250 g tvrdého nastrúhaného tvarohu
100 g práškového cukru
150 g rozpusteného masla

Postup varenia podľa receptu

Najprv si pripravte cesto. Do väčšej misy preosejte múku a doprostred rozdrobené droždie, prisypte cukor a prilievajte polovicu vlažného mlieka. Až vzejde kvások (cca 10 minút), prilievajte zvyšné mlieko, vajce a soľ a vypracujte cesto. Na teplom a tmavom mieste by malo kysnúť asi hodinu.

Dajte variť väčší hrniec vody, ktorú trošku osolte. Cesto rozvaľkajte na jeden centimeter hrubý plát, vykrájajte z neho štvorčeky veľké 8×8 centimetrov a do každého zabaľte jednu jahodu, pevne uzavrite a vytvarujte knedlík.

Knedlíky varte cca 8 minút, kým nevyplávajú. Po vybratí z hrnca ich prepichnite, aby z nich vyšla para a zostali nadýchané.

V menšom rendlíku rozpustite maslo. Knedlíky na tanieri posypte nastrúhaným tvarohom a prelejte rozpusteným maslom.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Kynuté ovocné knedlíky s jahodami

Kynuté ovocné knedlíky s jahodami sú obľúbeným tradičným českým jedlom. Tieto nadýchané, ľahko sladké knedlíky sa pripravujú z kynutého cesta, ktoré sa plní čerstvými jahodami. Počas varenia v pare získavajú knedlíky svoju charakteristickú mäkkú štruktúru. Po uvarení sa podávajú posypané cukrom a tvarohom, poliate rozpusteným maslom. Niekedy sa tiež pridáva mletý mak alebo škorica pre zvýraznenie chuti. Toto lahodné jedlo sa často konzumuje ako hlavný chod alebo sladká bodka na záver obeda.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.2/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Český, Hlavné jedlo, Zvednuté ovocné knedle, Ovocný, Pre deti, Vegetariánske
Štítky: Česká kuchyňa, predjedlo, detská výživa, dezert, hlavné jedlo, knedle, vegetariánsky recept

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Kynuté ovocné knedlíky s jahodami.

Pridať komentár