Linecké pečivo
![Linecké pečivo](/i/sk/linecke-pecivo.jpg)
Klasické linecké cukrovie by nemalo chýbať na žiadnom vianočnom stole. Ak máte radi sladké, môžete si ho urobiť aj počas roka.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
300 g hladká múka
200 g maslo
2 ks žĺtok
150 g cukor práškový
100 g cukor práškový
náplň
1 pohár marhuľová marmeláda
Postup varenia podľa receptu
Na pracovnú plochu nasypeme hladkú múku, pridáme zmäknuté maslo, cukor, žĺtky a vypracujeme na hladké a vláčne cesto. Necháme na pár hodín vychladiť v chladničke. Po vychladnutí cesto rozvaľkáme na tenký plát a vykrajujeme rôzne tvary cukrovia. Pokladáme na plech a dáme piecť. Pečieme v predhriatej rúre asi 10 minút pri 175 °C.
Upečené linecké cukrovy potierame marmeládou a vrch posypeme práškovým cukrom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Linecké pečivo
Linecké cukroví je tradičný vianočný zákusok pôvodom z Linzu, Rakúska. Tento obľúbený zákusok sa vyznačuje svojou krehkou textúrou a lahodnou chuťou. Tvorí ho dve vrstvy cesta, ktoré sú spojené obľúbeným džemom, najčastejšie marhuľovým alebo malinovým. Na povrchu sa často zdobí práškovým cukrom alebo čokoládovou polevou. Linecké cukroví sa pečie nielen o Vianociach, ale aj pri rôznych rodinných oslavách a sviatkoch, a jeho príprava sa odovzdáva z generácie na generáciu.