Mazanec

Mazanec
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

Mazanec si dáme radi k raňajkám alebo k popoludňajšiemu čaju.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

mandle - plátky
rozinky
250 ml polotučné mlieko
110 g maslo
1 ks cukor - vanilkový
110 g cukor - kryštálový
soľ
500 g múka - polohrubá
3 ks žĺtok
25 g keď
1 ks vajíčko

Postup varenia podľa receptu

Do hrnčeka si nalejeme trošku vlažného mlieka, rozmrvíme droždie, dáme trochu múky a posypeme ľahko cukrom. Urobíme si kvások. Dáme nabok.

Hrozienka si môžeme namočiť na chvíľu do rumu.

Do misy si nasypeme polohrubú múku. Vyklepneme žĺtky. Pridáme maslo, vanilkový cukor a cukor kryštál. Nalejeme mlieko a dáme štipku soli.

Scedíme hrozienka a prisypeme ich tiež do misy. Prisypeme nakrájané mandle a pridáme hotový kvások. (trochu mandlí si necháme na koniec na posypanie) Všetko dôkladne spracujeme a necháme kysnúť.

Potom vytvarujeme mazanec. Necháme ho odpočívať na plechu, vyloženom papierom na pečenie.

Predhrejeme si trúbu na 180 °C.

Na vrch mazanca zakrojíme kríž a potrieme vajíčkom. Plátky mandlí ozdobíme povrch mazanca. Dáme do trúby. Po dvadsiatich minútach znížime teplotu na 120 °C a dopiekame asi 25 minút.

Po upečení posypeme cukrom, alebo môžeme namazať maslom, marmeládou.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Mazanec

Mazanec je tradičné slovenské pečivo, ktoré sa často pripravuje počas Veľkej noci. Je to sladký kysnutý bochník, obvykle obohatený o hrozienka, mandle a citrónovú kôru. Cesto sa väčšinou mierne osladí a na chuť sa pridáva aj vanilka. Po upečení je mazanec zlatisto hnedý a často sa posype kryštálovým cukrom alebo mandľami. História mazanca siaha až do stredoveku, keď sa piekol na oslavu jari a konca pôstu. Tento lahodný pokrm je obľúbený aj vďaka svojej jemnej vláčnosti a vôni, ktorá prevoňuje celý domov.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.5/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Raňajky
Štítky: Česká kuchyňa, dezert, vegetariánsky recept

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Mazanec.

Pridať komentár