Mazanec
![Mazanec](/i/sk/mazanec.jpg)
Mazanec si dáme radi k raňajkám alebo k popoludňajšiemu čaju.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
mandle - plátky
rozinky
250 ml polotučné mlieko
110 g maslo
1 ks cukor - vanilkový
110 g cukor - kryštálový
soľ
500 g múka - polohrubá
3 ks žĺtok
25 g keď
1 ks vajíčko
Postup varenia podľa receptu
Do hrnčeka si nalejeme trošku vlažného mlieka, rozmrvíme droždie, dáme trochu múky a posypeme ľahko cukrom. Urobíme si kvások. Dáme nabok.
Hrozienka si môžeme namočiť na chvíľu do rumu.
Do misy si nasypeme polohrubú múku. Vyklepneme žĺtky. Pridáme maslo, vanilkový cukor a cukor kryštál. Nalejeme mlieko a dáme štipku soli.
Scedíme hrozienka a prisypeme ich tiež do misy. Prisypeme nakrájané mandle a pridáme hotový kvások. (trochu mandlí si necháme na koniec na posypanie) Všetko dôkladne spracujeme a necháme kysnúť.
Potom vytvarujeme mazanec. Necháme ho odpočívať na plechu, vyloženom papierom na pečenie.
Predhrejeme si trúbu na 180 °C.
Na vrch mazanca zakrojíme kríž a potrieme vajíčkom. Plátky mandlí ozdobíme povrch mazanca. Dáme do trúby. Po dvadsiatich minútach znížime teplotu na 120 °C a dopiekame asi 25 minút.
Po upečení posypeme cukrom, alebo môžeme namazať maslom, marmeládou.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Mazanec
Mazanec je tradičné slovenské pečivo, ktoré sa často pripravuje počas Veľkej noci. Je to sladký kysnutý bochník, obvykle obohatený o hrozienka, mandle a citrónovú kôru. Cesto sa väčšinou mierne osladí a na chuť sa pridáva aj vanilka. Po upečení je mazanec zlatisto hnedý a často sa posype kryštálovým cukrom alebo mandľami. História mazanca siaha až do stredoveku, keď sa piekol na oslavu jari a konca pôstu. Tento lahodný pokrm je obľúbený aj vďaka svojej jemnej vláčnosti a vôni, ktorá prevoňuje celý domov.