Domáce žemle

Domáce žemle
Doba prípravy: 105 minút
Doba varenia: 15 minút
Porcie: 10

Domáce žemle a ich recept je jednoduchší, než si myslíte. Tieto domáce žemle vás natoľko uchvátia, že si radšej urobte hneď dvojitú dávku. Nesjedeno môžete dať do rúry, rovnako môžete zmraziť kysnuté neopečené cesto a po rozmrazení upiecť. Domáce žemle potešia aj v tom zmysle, že nebudete musieť platiť za pečivo v obchodoch, ktoré zdražuje stále viac. Navyše budete mať zaručenú kvalitu, ktorá prejde pod vašimi rukami, takže máte istotu. Domáce žemle a ich recept práve tu.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

500 g hladkej múky
1 a 1/2 čajovej lyžičky sušeného droždia
300 ml mlieka
2 polievkové lyžice rozpusteného masla
1 čajová lyžička soli
1 ks žĺtka
1 ks vajíčka na potretie
mak, hrubozrnná soľ alebo semienka na posypanie

Postup varenia podľa receptu

Najprv sa vrhnite na kvások. V rendlíku ohrejte mlieko, aby bolo iba vlažné. Horúce mlieko totiž kvasinky zabíja. 100 ml mlieka potom odlejte do misy, do ktorej dajte sušené droždie, 1 lyžičku cukru, starostlivo premiešajte a nechajte 10 minút stáť.

Potom do misy preosejte múku, vyklepnete žĺtok, prisypte soľ, pridajte maslo a prilievajte zvyšných 200 ml mlieka. Nakoniec tam dajte kvások.

Varičkou poriadne premiešajte, potom vyklopte na vál a vypracujte cesto. Buď pomocou vlastných síl, alebo kuchynského robota. Cesto musí byť naozaj dobre spracované. Malo by byť lesklé a hladké a nemalo by sa lepiť na vál.

Po vypracovaní dajte cesto späť do misy a nechajte zakryté hodinu kysnúť pri izbovej teplote.

Po tejto dobe cesto rozdeľte na 10 až 12 rovnako veľkých dielov a z každého z nich urobte tri pramene, ktoré zapleťte do copu.

Housky dajte na plech tak, aby sa navzájom nedotýkali, a nechajte ich cca pol hodiny dokysnúť. Potom ich potrite vajíčkom zmiešaným s lyžicou studenej vody. A nakoniec ich posypte čímkoľvek, čo máte radi – makom, soľou, rôznymi semienkami…

Rúru predhrejte na 180 °C a pečte okolo 15 minút. Ak budú rýchlejšie tmavnúť, uberte teplotu. Po vychladnutí dobrú chuť.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Domáce žemle

Domáce žemle sú vynikajúce pečivo, ktoré poteší chuťové poháriky aj srdce každého gurmána. Príprava začína zpracovaním cesta z múky, droždia, vody a soli. Po vypracovaní a vykynutí sa cesto rozdelí na jednotlivé kusy, ktoré sa tvarujú do úhľadných bochníkov. Najlepšie výsledky prináša pečenie na vyššej teplote, vďaka čomu žemle získajú chrumkavú kôrku a mäkký vnútro. Ich vôňa sa rozšíri po celom dome a láka k okamžitej konzumácii. Skvele sa hodia ako príloha k polievkam, šalátom či na raňajky s maslom a marmeládou.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.5/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Český, Pečivo, Prílohy, Pre deti, Raňajky
Štítky: Česká kuchyňa, predjedlo, detská výživa, pečivo, príloha, občerstvenie

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Domáce žemle.

Pridať komentár