Šopský šalát
![Šopský šalát](/i/sk/sopsky-salat.jpg)
Tento recept je na prípravu 2 porcií pôvodom bulharského pôvodu. Olúpanú uhorku a umyté rajčiny nakrájame na kúsky. Opečieme papriky a nadrobno nakrájame spolu s olúpanou cibuľou, petržlenom a čerstvou paprikou.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1 ks cibuľa
10 dkg balkánsky syr
10 dkg rašelinová uhorka
1 ks paprika
2 ks pečené papriky
3 g petržlenová vňať
4 ks paradajka
soľ
bulharské korenie
olivový olej
Postup varenia podľa receptu
Všetko dohromady premiešame a na tanieri pokvapkáme olivovým olejom, posypeme bulharským korením a navrch nadrobíme balkánsky syr. Zdobíme petržlenom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Šopský šalát
Šopský šalát je typický balkánský šalát, ktorý pochádza z Bulharska. Skladá sa prevažne z čerstvých ingrediencií, ako sú paradajky, uhorky, paprika a cibuľa. Všetky tieto suroviny sa nakrájajú na kocky a zmiešajú dohromady. Šalát sa zvyčajne dochucuje olivovým olejom, octom a soľou. Na vrchu sa často posype strúhaným feta syrom, čo dodáva šalátu krémovú chuť. Šopský šalát je obľúbenou súčasťou mnohých jedálnych lístkov v reštauráciách a je obľúbený pre svoju čerstvosť a výživnosť.