Špagety aglio olio e peperoncino
Špagety uvaríme v osolenej vode podľa pokynov na obale. Olúpaný cesnak nakrájame na tenké plátky, chilli papričky umyjeme, zbavíme semienok a…
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
500 g špagiet (odporúčam Adriana, Panzani alebo Barilla)
1,5 čerstvej chilli papričky
1,5 hlávky cesnaku
lyžička korenia Aglio olio & peperoncino
75 ml kvalitného panenského olivového oleja
150 g strúhaného parmezánu
čerstvá bazalka
Postup varenia podľa receptu
Špagety uvaríme v osolenej vode podľa pokynov na obale. Olúpeme cesnak a nakrájame ho na tenké plátky, chili papričky umyjeme, odstránime semienka a nakrájame na malé kocky. Cesnak i chili dáme do panvice, pridáme korenie (ak nemáme špeciálne na Aglio olio & peperoncino, stačí sušená bazalka a trochu chili soli), zalijeme olivovým olejom a pomaly opražíme na panvici. Stačí asi 5 minút na miernom ohni, aby cesnak nezhořkol, ale len zmäkol.
Uvarené špagety scedíme a vložíme do vypnutej panvice. Dobre premiešame a sme pripravení servírovať. Navrch pridáme hrubo nastrúhaný parmezán (nešetríme) a čerstvé bazalkové lístky.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Špagety aglio olio e peperoncino
Špagety aglio olio e peperoncino sú tradičné talianske jedlo, ktoré pochádza z Neapola. Sú jednoduché na prípravu a vyžadujú len niekoľko základných surovín: špagety, olivový olej, cesnak a sušené chilli papričky. V tomto pokrme sa vyjadruje krása talianskej kuchyne – chutné a rýchle jedlo bez zbytočných komplikácií. Ideálne je podávať ich s parmezánom a čerstvými bylinkami. Vďaka svojmu silnému aróme a pikantnej chuti si špagety aglio olio e peperoncino získali srdce mnohých milovníkov dobrého jedla po celom svete.
Tomáš Rohlena