Hanácke halušky

Hanácke halušky
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

Zemiaky nastrúhame na jemno, osolíme a dôkladne ich premiešame s múkou. Potom cesto pretláčame cez špeciálnu pomôcku, napríklad gumenú stierku.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

750 g zemiakov
250 g polohrubej múky
soľ
kúsoček masla
100 g bryndze
200 ml smotany na varenie
2 lyžice masla
2 lyžice hladkej múky
mlieko
120 g olomouckých syrečkov
200 g údenej slaniny
2 mladé póriky

Postup varenia podľa receptu

Zemiaky nastrúhame na drobno, pridáme soľ a dôkladne ich zmiešame s múkou.

Cesto pretláčame cez špeciálne sitko pomocou gumovej stierky, premiešame a krátko povaríme, asi jednu minútu. Keď halušky vyplávajú na povrch, sceďujeme ich a pridáme lyžicu masla, aby sme ich premiešali.

Na panvici rozpustíme maslo, pridáme hladkú múku a krátko osmažíme. Potom zalejeme smotanou a krém povaríme. Ak bude omáčka príliš hustá, môžeme ju riediť troškou mlieka.

Primiešame nastrúhanú bryndzu, počkáme, až sa rozpustí, a dôkladne to všetko spojíme s haluškami.

Do teplej zmesi vložíme nakrájané syrečky na malé kocky a dôkladne premiešame.

Na suchej panvici opečieme slaninu do zlatista a chrumkava, potom pridáme nakrájaný pór, necháme ho zavadnúť a zmiešame s haluškami v syrovej omáčke.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Hanácke halušky

Hanácke halušky sú tradičným jedlom z regiónu Haná v Českej republike. Tieto chutné knedlíky sa vyrábajú z zemiakového cesta, ktoré sa formuje na malé kúsky a varí. Halušky sa často podávajú s rôznymi omáčkami, slaninou alebo cibuľou. Tento pokrm je obľúbený pre svoju jednoduchosť a výbornú chuť. V rámci českej kuchyne predstavujú Hanácke halušky skvelú voľbu pre milovníkov domácej stravy a tradičných receptov, ktoré si zachovávajú autentickú chuť a pohostinnosť regiónu.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 5.0/5 (45 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Taliansky
Tag: Zelenina, cestoviny, restovanie, varenie, obed, ľahké, bežný deň, večera, česká, ľahký, slovenská, vyprážanie, ostatné, domáce cestoviny

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Hanácke halušky.

Pridať komentár