Špagety carbonara
Špagety carbonara pozná asi každý a každý na ne, snáď v dobrom, možno v najlepšom, spomína. Recept na špagety carbonara je až smiešne jednoduchý a rýchly, a napriek tomu z neho dostanete absolútne úchvatný zážitok, ktorý vás pohladí po duši. Toho všetkého dosiahnete s pouhými štyrmi surovinami, pričom recept na špagety carbonara skrýva najväčší problém v postupe prípravy. Ten je prehľadne najdôležitejší. Druhá najdôležitejšia vec je kvalita a čerstvosť surovín. Cestoviny môžete použiť ako čerstvé, kedy počítajte na porciu s 200–300 gramami, tak aj so sušenými, kedy počítajte s 100 gramami na porciu. Recept na špagety carbonara má ďalšiu dôležitú složku. Tou je slanina. Použiť môžete tú obyčajnú kupovanú, ale ak máte náladu, zaobstarajte si kvalitnejšiu možno z nejakého talianskeho obchodu s lahôdkami. Žĺtok dokáže byť pekná mrcha, a tak si dávajte veľký pozor, aby bol krásne vláčny, a hlavne, aby sa nesrazil. Špagety carbonara by potom stáli za starú belu. Na recept na špagety carbonara používajte výhradne parmezán, prípadne pecorino. Recept na báječné špagety carbonara nájdete práve tu.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
400 g špagety
200 g slanina
6 žĺtkov
80 g parmezánu
soľ
korenie
Postup varenia podľa receptu
Na 4 porcie nalejte do veľkého hrnca 4 litre vody. Vodu osoľte, priveďte k varu a uvarte cestoviny podľa návodu na obale.
Medzitým si nakrájajte slaninu a približne 5 minút ju na panvici restujte dozlatista. Syr nastrúhajte na strúhadle najemno.
Žĺtky oddelte od bielkov a zmiešajte ich s asi ¾ syra.
Keď vám zazvoní čas cestovín, tak ich nezcezujte, ako ste zvyknutí, ale kliešťami alebo dierovanou naberačkou ich opatrne preložte do panvice. Voda, ktorá na cestovinách zostane, krásne pomôže výslednej konzistencii špagiet. Vodu od špagiet z hrnca zatiaľ nevylievajte.
Do panvice so slaninou a špagetami, ktorú ste mali stále na platni, a tak zostáva ešte teplá, nalejte žĺtky so syrom a všetko poriadne premiešajte. Pred podávaním okoreňte.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Špagety carbonara
Špagety Carbonara sú klasickým talianskym jedlom, ktoré vyniká jednoduchosťou a jemnou chuťou. Základom sú kvalitné špagety, ktoré sa zmiešajú s krémovou omáčkou z vajec, syra Pecorino Romano a čerstvo mletého čierneho korenia. Typickú chuť dodáva pancetta alebo guanciale, ktoré sa jemne opečú, aby sa uvoľnili všetky aromatické látky. Jedlo sa podáva horúce, aby omáčka dokonale pokryla všetku cestovinu. Správne pripravené špagety carbonara sú minimálne gastronomickým zážitkom, ktorý ocení každý milovník pravej talianskej kuchyne.