Sušené paradajky v oleji
![Sušené paradajky v oleji](/i/sk/susene-paradajky-v-oleji.jpg)
Tento recept môžeme robiť, ak máme doma sušičku na ovocie.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
podľa chuti bylinky(bazalka, rozmarín, chilli paprička)
podľa potreby tvrdšie zrelé rajče
olivový olej
Postup varenia podľa receptu
Narezané plátky paradajok rozložíme na plechy v sušičke a dáme usušiť podľa daného návodu sušičky.
Usušené paradajky vložíme do sklenice, v ktorej ich napcháme do 2/3 a dolijeme po okraj olivovým olejom. Čo najlepšie uzavrieme a dáme uležat. Paradajky nasávajú olej až po niekoľkých dňoch. Nechávame skladované mesiac a viac.
Naložené paradajky môžeme chuťovo vylepšiť pridaním byliniek a korenia podľa vlastnej chuti. V tom prípade prekládame sušené paradajky obľúbenou bylinkou (bazalka, tymián, rozmarín či chilli paprička a na plátky nakrájaný cesnak) a opäť dolievame olivovým olejom.
Takto si môžeme vytvoriť niekoľko druhov naložených paradajok naraz.
Takto naložené sušené paradajky sú výborné k cestovinám, šalátom a mäsovým jedlám.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Sušené paradajky v oleji
Sušené paradajky v oleji sú obľúbenou lahôdkou, ktorá pochádza predovšetkým z talianskej kuchyne. Paradajky sa najprv sušia na slnku, čím sa zvýrazní ich prirodzená sladkosť a chuť. Potom sa naložia do kvalitného olivového oleja, čo im dodáva jemnú textúru a arómu. Táto delikatesa je skvelým doplnkom do šalátov, cestovinových jedál či na domáce pizze. Olej, v ktorom sú paradajky naložené, sa dá tiež využiť ako ochutený základ pre rôzne dresingy a marinády. Sušené paradajky v oleji tak pridajú každému jedlu jedinečný chuťový zážitok.