Švestkovo-makové knedlíky

Do misy nasypeme múku a soľ, dobre premiešame, a uprostred urobíme dôlek. Do neho rozdrobnime droždie, pridáme vanilkový cukor a všetko zalijeme trochou vlažnej vody.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
400 g polohrubej múky (+ na podsypanie)
1 vanilkový cukor
21 g čerstvého droždia (1/2 kocky)
240 ml vody (podľa potreby)
slivky (alebo slivky)
maková náplň (hotová)
1 štipka soli
Na povrch
cukor na posypanie
maslo
Voliteľne
kyslá smotana
tvrdý tvaroh
mletý mak
mletá škorica
Postup varenia podľa receptu
Do misy nasypeme múku a soľ, všetko premiešame a uprostred urobíme dôlček. Do neho rozdrobíme droždie, posypeme vanilkovým cukrom a prisypeme trochu vlažnej vody. V tomto dôlčeku ľahko premiešame, aby vzniklo riedke cesto, a necháme kvások vzísť.
Potom pridáme zvyšok vlažnej vody a hnetieme, až vytvoríme hladké a elastické cesto. Necháme ho na teplom mieste pod utierkou kysnúť, kým objem nedvojnásobí.
Cesto znovu spracujeme a na pomúčenej doske ho rozdelíme na 12 až 14 častí, ktoré naplníme slivkami a makom.
Ak sú slivky veľké, stačí nám jedna polovica a druhú nahradíme kopčekom makovej náplne. Ak máme slivky malé, narežeme ich, vyberieme kôstku a do vzniknutého priestoru dáme trochu makovej náplne.
Knédliky dôkladne uzavrieme a necháme ich na pomúčenej doske ešte chvíľu (približne 5-8 minút) kysnúť.
Po vykynutí knedlíky vložíme do hrnca s vriacou vodou, počas varenia ich raz jemne premiešame a varíme zhruba 5 minút.
Na skúšku môžeme jeden knedlík vybrať a vidličkami ho prepichnúť, aby sme zistili, či je cesto už uvarené. Potom všetky knedlíky vyberieme sitkom a ihneď ich prepichneme, aby mohla uniknúť para, ktorá by mohla spôsobiť ich zrazovanie, ak by sa nemohla dostať von.
Knédliky v nádobe posypeme cukrom alebo ich pokvapkáme rozpusteným maslom, aby sa k sebe neprilepili.
Podávame ich prelité roztopeným maslom alebo kyslou smotanou, s tvrdým alebo Olešnickým tvarohom, posypané makom, škoricou alebo cukrom. Skrátka podľa chuti každého.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Švestkovo-makové knedlíky
Slivkovo-makové knedlíky sú tradičným českým pokrmom, ktorý spája sladké a slané chute. Hlavnými ingredienciami sú čerstvé slivky a mletý mak, ktoré dodávajú týmto knedlíkom jedinečnú chuť a vôňu. Cesto sa obvykle pripravuje z zemiakov alebo múky a je plnené slivkovým kompótom. Podávajú sa často posypané makom a cukrom, príp. sa zalievajú maslom. Tento lahodný dezert si získava srdcia mnohých gurmánov a je obľúbený najmä v letných mesiacoch, keď je slivková sezóna.