Banánová bábovka

Nemôžete si predstaviť, že by ste si popoludní vychutnali kávu bez sladkého dezertu? Skúste upiecť banánovú bábovku s čokoládovými kúskami. Banány zabezpečia, že bábovka bude krásne vláčna, takže určite...
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
2-3 zrelé banány
1 čajová lyžička citrónovej šťavy
4 vajcia
170 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
160 ml oleja
190 ml mlieka
450 g polohrubej múky
1 kypriaci prášok
80 g horkej čokolády
maslo (na vymazanie formy)
strúhanka (na vysypanie formy)
Postup varenia podľa receptu
Vymastíme formu na bábovku maslom a posypeme ju strúhankou.
Olúpeme banány, starostlivo ich rozmačkáme vidlicou a pokvapkáme pár kvapkami citrónovej šťavy. Čokoládu nastrúhame alebo ju nakrájame na malé kúsky.
Predhrejeme rúru na 170 °C pre horné a dolné ohrev, alebo na 150 °C pre horúci vzduch.
Oddelíme žĺtky od bielkov a z bielkov ušľaháme pevnú penu.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom a vanilkou, potom pridáme olej a mlieko.
Polohrubú múku spolu s kypriacim práškom preosejeme do misy a postupne ju vmiešame do vaječnej zmesi. Všetko dobre premiešame.
Do hladkého cesta vmiešame rozmačkané banány a na koniec opatrne zavedieme sneh z bielkov.
Na záver pridáme čokoládu.
Cesto vylejeme do vopred vymastenej a vysypanej formy a pečieme približne 60 minút. Pre kontrolu, či je cesto upečené, skúšame zapichnúť špajdľu do cesta. Ak je špajdľa po vybratí suchá a čistá, bábovka je upečená.
Upečenú bábovku vyberieme z rúry a necháme ju asi 10 minút stáť, než ju vyklopíme z formy.
Necháme to vychladnúť. Pred servírovaním môžeme posypať cukrom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Banánová bábovka
Banánová bábovka je lahodný dezert, ktorý dokonale využíva zrelé banány. Jej jemná textúra a sladká chuť osloví každého milovníka pečenia. Príprava je jednoduchá – banány sa rozmačkajú a zmiešajú s cestom, ktoré dodáva bábovke vláčnosť. Môžete ju obohatiť o orechy alebo čokoládu pre extra chuťový zážitok. Tento dezert je ideálny k popoludňajšej káve alebo ako sladké pokušenie na víkend. Navyše je skvelým spôsobom, ako využiť zvyšky ovocia, ktoré by inak skončilo v koši.