Banánová bábovka

Banánová bábovka
Doba prípravy: 35 minút
Doba varenia: 45 minút
Porcie: 12

Nemôžete si predstaviť, že by ste si popoludní vychutnali kávu bez sladkého dezertu? Skúste upiecť banánovú bábovku s čokoládovými kúskami. Banány zabezpečia, že bábovka bude krásne vláčna, takže určite...

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

2-3 zrelé banány
1 čajová lyžička citrónovej šťavy
4 vajcia
170 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
160 ml oleja
190 ml mlieka
450 g polohrubej múky
1 kypriaci prášok
80 g horkej čokolády
maslo (na vymazanie formy)
strúhanka (na vysypanie formy)

Postup varenia podľa receptu

Vymastíme formu na bábovku maslom a posypeme ju strúhankou.

Olúpeme banány, starostlivo ich rozmačkáme vidlicou a pokvapkáme pár kvapkami citrónovej šťavy. Čokoládu nastrúhame alebo ju nakrájame na malé kúsky.

Predhrejeme rúru na 170 °C pre horné a dolné ohrev, alebo na 150 °C pre horúci vzduch.

Oddelíme žĺtky od bielkov a z bielkov ušľaháme pevnú penu.

Žĺtky vyšľaháme s cukrom a vanilkou, potom pridáme olej a mlieko.

Polohrubú múku spolu s kypriacim práškom preosejeme do misy a postupne ju vmiešame do vaječnej zmesi. Všetko dobre premiešame.

Do hladkého cesta vmiešame rozmačkané banány a na koniec opatrne zavedieme sneh z bielkov.

Na záver pridáme čokoládu.

Cesto vylejeme do vopred vymastenej a vysypanej formy a pečieme približne 60 minút. Pre kontrolu, či je cesto upečené, skúšame zapichnúť špajdľu do cesta. Ak je špajdľa po vybratí suchá a čistá, bábovka je upečená.

Upečenú bábovku vyberieme z rúry a necháme ju asi 10 minút stáť, než ju vyklopíme z formy.

Necháme to vychladnúť. Pred servírovaním môžeme posypať cukrom.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Banánová bábovka

Banánová bábovka je lahodný dezert, ktorý dokonale využíva zrelé banány. Jej jemná textúra a sladká chuť osloví každého milovníka pečenia. Príprava je jednoduchá – banány sa rozmačkajú a zmiešajú s cestom, ktoré dodáva bábovke vláčnosť. Môžete ju obohatiť o orechy alebo čokoládu pre extra chuťový zážitok. Tento dezert je ideálny k popoludňajšej káve alebo ako sladké pokušenie na víkend. Navyše je skvelým spôsobom, ako využiť zvyšky ovocia, ktoré by inak skončilo v koši.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.9/5 (60 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Cukrárenské výrobky
Tag: občerstvenie, ľahké, sviatočné / nedeľné, bežný deň, česká, ľahký, pre začiatočníkov, pečenie, múčniky, sladké, exotické ovocie, bábovky, raňajky

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Banánová bábovka.

Pridať komentár