Boloňská omáčka
![Boloňská omáčka](/i/sk/bolonska-omacka.jpg)
Milovníci cestovín určite ocenia boloňskú omáčku.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
3 polievkové lyžice olej - olivový
3 poháre paradajkový pretlak (bolognese omáčka)
1 polievková lyžica sojová omáčka
5 strúčikov kvalitný cesnak
2 lyžice pepř - drvený
4 kávové lyžičky vegeta
1/2 kg hovädzie mäso - mleté
soľ
2 ks cibuľa
5 - 8 lístkov bazalka
1/2 hrsti sušená bazalka
1/2 hrsti sušené oregano
Postup varenia podľa receptu
Natrháme si bazalku, omyjeme ju a na doske ju rozkrájame. Olúpeme cesnak a cibuľu. Vezmeme si mixér a cibuľu rozmixujeme na malé kúsky. To isté urobíme s cesnakom.
Do hrnca si nalejeme olej. Prisypeme cibuľu. Po chvíli vložíme mleté hovädzie. Opepříme. Povárime a pokvapkáme sójovou omáčkou.
Nandáme vegetu. Vysypeme pokrájaný cesnak a vliateme paradajkovú omáčku (možno aj boloňskú).
Ochutnáme a prípadne osolíme. Varíme.
Nakoniec vmiešame umyté oregano a bazalku.
Servírujeme na cestoviny. Môžeme zasypať syrom a ozdobiť listami bazalky.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Boloňská omáčka
Bolognská omáčka, známa tiež ako ragú alla bolognese, pochádza z talianskeho mesta Bologna. Táto bohatá mäsová omáčka sa tradične pripravuje z mletého hovädzieho mäsa, pancetty, cibule, mrkvy a zeleru. Pridáva sa víno, mlieko alebo smotana a rajčinový pretlak pre vyváženú chuť. Pomaly sa varí, aby sa všetky ingrediencie dobre spojili a vytvorili hlbokú, bohatú chuť. Podáva sa najčastejšie s cestovinami, ako sú tagliatelle, hoci mimo Talianska je obľúbená aj špagetová verzia. Je to klasický pokrm, ktorý uspokojí milovníkov tradičnej talianskej kuchyne.