Koreňová omáčka

Táto omáčka má vďaka výraznému strúhanému chrenu skvelú chuť. S knedľami a vareným údeným mesom bude skvelým a sýtym obedom.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1 l plnotučného mlieka
250 ml smotany (33%)
50 g masla
2 polievkové lyžice hladkej múky
20 cm chrenu (čerstvého koreňa)
soľ
biely pepper
citron
Postup varenia podľa receptu
V hrnci na miernom ohni rozpustíme maslo a pridáme hladkú múku. Po premiešaní ju chvíľu opražíme, kým nevznikne svetlá maslová jíška. Potom ju zalejeme studeným mliekom a dôkladne premiešame, aby sa vytvorila hladká zmes bez hrudiek.
Budeme variť asi 15 minút za neustáleho miešania, omáčka má sklon sa ľahko pripalovať. Na konci varenia pridáme jemne nastrúhaný chren.
Potom pridáme smotanu a necháme ju niekoľko minút ľahko variť, asi 5 minút.
Na záver omáčku doladíme podľa svojich preferencií – môžeme ju okysliť citrónom, jemne ju obohatiť kúskom masla, osoliť, opepřiť a prípadne pridať čerstvo nastrúhaný chren.
Ponúkame to s vareným údeným mäsom, houskovým alebo karlovarským knedlíkom, a jemne posypané čerstvo strúhaným chrenom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Koreňová omáčka
Chrenová omáčka je tradičný český pokrm, ktorý vyniká svojou jedinečnou chuťou a vôňou. Hlavnou zložkou je chren, ktorý dodáva omáčke pikantnosť a sviežosť. Táto omáčka sa často podáva k mäsu, najmä k pečenému hovädziemu, alebo ako príloha k rybám. Príprava chrenovej omáčky je jednoduchá, obvykle obsahuje aj smotanu, ocot a korenie. Jej intenzívna chuť dokáže povzbudiť chuťové poháriky a je obľúbená nielen v českej kuchyni, ale aj v ďalších stredoeurópskych krajinách.