Bravčová pečienka

Bravčová pečienka
Doba prípravy: 30 minút
Doba varenia: 90 minút
Porcie: 4

Bravčová pečienka a jej recept skrýva mnohé príležitosti na to, aby ste si urobili šťavnatý kúsok mäsa presne podľa seba. Ak sa teda nerozhodnete pre pečenú bravčovú nohu, ktorá svojou výraznou chuťou a vôňou trochu vybočuje z receptov z pečeného prasiatka. Bravčová pečienka je mäso medzi krkovičkou a stehnom, ktoré nájdete pozdĺž chrbtice. Aj keď sa vlastne nič hľadať nemusí, všetci z nás tento kúsok mäsa jednoducho kúpia u mäsiara alebo v obchode :) Bravčová pečienka v zásade reprezentuje štíhle kusy mäsa. Môže sa kúpiť aj nakrájaná ako kotleta, s kosťou či bez kosti, a dokonca niektorým kúskom bravčovej pečienky zostalo na šťavnatější a chutnejší recept aj tučné krytie.

Čisto podľa pomenovania je bravčová pečienka termín pre kus mäsa, ale bravčová pečínka už znamená dymiace a voňajúce potešenie, ktoré lahodí mnohým ľuďom po celej republike. Často sa bravčová pečienka a jej recept podáva ako slávnostné jedlo alebo pri nedeľných rodinných obedom radovánkach. Variabilita tohto jedla je neodolateľná. Recept na bravčovú pečienku možno napríklad pojať len ako upečený kúsok mäsa, mierne podliaty a so zeleninou, ktorý pustí šťavu, z ktorej pridaním masla a korenia môžete urobiť na mäso preliv. Veľká klasika je bravčová pečienka na smotane, k ktorej sa výborne hodí knedľa. Kombinovať však možno aj s inými omáčkami, skvelá je napríklad so slivkovou omáčkou.

V dnešnej rýchlej dobe sa čoraz viac presadzuje bravčová pečienka trhaná na vlákna. Kúsky mäsa sa tak ochotnejšie premiešajú s omáčkou alebo výpekom a ich ideálna cieľová destinácia je čerstvá žemľa, ale aj ďalej sa s trhaným mäsom dajú robiť rôzne desiaty alebo rýchle večere. Bravčová pečienka a jej recept tiež slúži ako odrazový mostík pre najrôznejšie rolády, mäso tým získa ešte ďalšie chute. Tu uvedený recept na bravčovú pečínku je iba orientačný. Do pekáča k mäsu dajte, čo vám chutí.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

kuchynský povraz na zväzovanie mäsa
800 g bravčovej pečene bez kosti
1 veľká lyžica sadla
1 lyžica masla
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
štipka celého kmínu
2 lyžice hladkej múky
soľ

Postup varenia podľa receptu

V prvom kroku bravčové mäso osolte po celom povrchu a potom potrete olejom. Zviažte kuchynským povrázkom do pevného a úhľadného valčeka. Rozohrejte panvicu a mäso zprudka zo všetkých strán opečte. Zatiahne sa a bravčová pečienka zostane pekne šťavnatá. Dajte ju bokom na tanier.

Do panvice po mäse dajte cibuľu pokrájanú na polmesiačiky a cesnak nasekaný nahrubo. 3 minúty restujte.

Potom dajte zeleninu do pekáča, do panvice nalite trošku vody, aby sa od dna uvoľnili pripáleniny, ktoré tiež dajte do pekáča. Na to položte mäso a pečte v predhriatej rúre na 150 stupňoch 5 minút, potom znížte teplotu na 120 stupňov a pečte 1 hodinu.

Upečené mäso vyberte z rúry a pekáča. Do výpeku po mäse dajte trochu masla a povarte 10 minút, až sa odvarí nadbytočná voda.

Na tanieri potom nakrájanú bravčovú pečienku prelejte omáčkou a podávajte.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Bravčová pečienka

Bravčová pečienka je tradičné slovenské jedlo, ktoré sa často pripravuje na nedeľné obedy. Tento pokrm sa zvyčajne skladá z pečenej bravčovej met, ktorá sa marinuje a následne pečie do zlatista. Často sa podáva s knedľami a kyslou kapustou, ktoré skvele dopĺňajú chutnú šťavu z mäsa. Príprava pečienky môže zahŕňať rôzne koreniny, ako sú cesnak, kmín alebo majorán, čo dodáva pokrmu charakteristickú vôňu a chuť. Bravčová pečienka je obľúbená pre svoju šťavnatosť a plnú chuť, ktorá uspokojí aj náročných gurmánov.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.2/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Český, Hlavné jedlo, Bravčové mäso
Štítky: Česká kuchyňa, hlavné jedlo, bravčové mäso

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Bravčová pečienka.

Pridať komentár