Slaninový vianočný Kuba
![Slaninový vianočný Kuba](/i/sk/slaninovy-vianocny-kuba.jpg)
Vianočný predkrm.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
500 g krúpy
1 ks veľká cibuľa
100 g masť
6 strúčikov cesnak
200 g sušené huby
200 g slanina
podľa chuti soľ
piper
majorán
drvená rasca
Postup varenia podľa receptu
Namáčame sušené huby a necháme ich asi hodinu zmäknúť.
Vo vode prepláchneme krúpy, ktoré dáme variť do osolenej vody, do ktorej dáme aj lyžičku sadla, aby sa krúpy nepripaľovali. Nadrobno si nakrájame olúpanú cibuľku, prelisujeme si cesnak a dáme ich smažiť na panvicu s roztopeným sadlom. K tomu potom pridáme huby. Necháme 15 minút povariť.
Potom všetko zmiešame s krúpami.
Pripravíme si pekáč, vymastíme sadlom a po jeho dne vykladáme slaninu. Vlejeme našu zmes, rovnomerne rozmiestnime po celej nádobe a na jej povrch opäť vykladáme slaninu.
Vkladáme do rúry predhriatej na 200°C a necháme piecť približne 45 minút.
Podávame nakrájané.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Slaninový vianočný Kuba
Slaninový vianočný Kuba je tradičný vianočný pokrm českej kuchyne, ktorý si získal srdcia mnohých domácností. Táto lahodná zmes obsahuje jahelnú kašu, nakrájanú slaninu a huby, ktoré jej dodávajú jedinečnú chuť. Príprava Kuby je spojená s rodinnými tradíciami a počas Vianoc sa často podáva ako súčasť štedrovečernej večere. V niektorých regiónoch sa pridávajú aj ďalšie ingrediencie, ako sú cibuľa či korenie, čo prispieva k rozmanitosti tohto pokrmu. Slaninový vianočný Kuba je tak symbolom domácej pohody a radosti počas sviatkov.