Cícerová nátierka (hummus)

Cícerová nátierka (hummus)
Doba prípravy: 60 minút
Doba varenia: 15 minút
Porcie: 6

Niekedy cícerová pomazánka, niekedy hummus, ale vždy ide o jedno a to isté jedlo. Cícer je úplne báječná potravina. Patrí medzi najkvalitnejšie strukoviny, a tak prekvapí, že bola dlhú dobu úplne prehliadaná. Cukry, bielkoviny a vláknina, ale tiež vápnik, železo a vitamín B15 – to je materie, ktorú vaše telo z cíceru dostane. Cícerová pomazánka alebo hummus sa môže pripravovať v väčšom množstve, pretože v chladničke pár dní vydrží. Cícer a jeho recepty sú taktiež veľmi početné, a tak je naozaj z čoho vyberať. Pasta tahini (sezamová pasta) sa v kombinácii s rímskym kmínom spoľahlivo mení na neodolatenú kombináciu. Pastu tahini dostanete v každom väčšom supermarkete alebo v obchodoch so zdravou výživou. Recepty z cíceru sú dneska jednoducho v móde. My vám prinášame recept na cícerovú pomazánku, ku ktorej si môžete upiecť napríklad olivový chlieb, alebo si ju dajte s čímkoľvek budete chcieť.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

150 g suchého cíceru
1 dcl studeného vývaru z cíceru
4 strúčiky cesnaku
0,5 dcl olivového oleja
1 citrón
soľ
rímsky kmín drvený
100 g sezamovej pasty tahini

Postup varenia podľa receptu

Najprv cícer poriadne prepláchnite a nechajte ho cez noc namočený. V tom istom hrnci ho druhý deň varte cca 1 hodinu. Vodu nezabudnite mierne osoliť. Cícer musí byť úplne mäkký. Potom ho sceďte a nechajte vychladnúť. Vodu nevylievajte.

Mäkký a uvarený cícer rozmixujte spolu s cesnakom, citrónom, vyhladeným vývarom, rímskym kmínom a soľou na jemnú pastu.

Až teraz pridajte sezamovú pastu tahini. Hummus sa pekne spojí a dochutí.

Cícerovú pomazánku podávajte v miske, aby si každý mohol svoju porciu nabrať sám. Teba na chlieb zakvapkaný olivovým olejom.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Cícerová nátierka (hummus)

Cícerová pomazánka, známa tiež pod názvom hummus, je obľúbený pokrm pochádzajúci z oblasti Blízkeho východu. Základ tvorí cícer, ktorý je spolu s tahini, citrónovou šťavou, cesnakom a olivovým olejom rozmixovaný dohladka. Hummus je výživný a bohatý na bielkoviny, vitamíny a minerály. Vhodne doplní pečivo, čerstvú zeleninu či môže slúžiť ako dip. Vďaka svojej všestrannosti a jednoduchosti prípravy si získal obľubu po celom svete. Skvele sa hodí do zdravého jedálnička vegetariánov a vegánov.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.2/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Chute, Dobroty, Strukoviny, Nátierka, Predjedlo, Pre deti, Vegetariánske
Štítky: arabská kuchyňa, predjedlo, detská výživa, strukoviny, nátierka, predjedlo, občerstvenie, vegetariánsky recept

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Cícerová nátierka (hummus).

Pridať komentár