Čočková polievka s majoránkou
![Čočková polievka s majoránkou](/i/sk/cockova-polievka-s-majorankou.jpg)
Čočka je veľmi zdravá strukovina. Mali by sme si ju dopriať čo najčastejšie. Môžeme ju pripraviť na rôzne spôsoby. Napríklad ako polievku.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1,4 l vody (7 pohárov)
3 polievkové lyžice múky - hladkej
1 kuchynská cibuľa
3 polievkové lyžice oleja - napr. repkového
1 miská šošovice
trochu mletého korenia
4 prelisované strúčiky kvalitného cesnaku
1 kávová lyžička sušenej majoránky
1 kocka bujónu
3 nožičky kuracieho párku
štipka soli
Postup varenia podľa receptu
Pripravíme si zemiakovú zásmažku z kuchynskej cibule, oleja a hladkej múky. Vsypeme prebratú, umytú a scedenú šošovicu, pridáme kocku z bujónu a spolu s vodou varíme. Ja občas pridám aj 1-2 mrkvy. Má to zase trochu iný chuť. V prípade potreby dolijeme ďalšiu vodu.
Po uvarení je možné šošovicu rozmixovať alebo nechať tak, ako je. To záleží, čo máte radšej. A na rad príde dochutenie obľúbenou sušenou majoránkou a prelisovaným cesnakom.
Ochutnáme a prípadne osolíme a okoreníme.
Kto má rád, pridá si do polievky na kolieska nakrájaný, ľahko osmahnutý kurací párok. Na stole nesmie chýbať pečivo. Dobrú chuť.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Čočková polievka s majoránkou
Šošovicová polievka s majoránkou je tradičné české jedlo, ktoré spája jednoduchosť a výživnosť. Hlavnou ingredienciou je zelená alebo hnedá šošovica, ktorá sa varí do mäkka. Polievka je ochutená cibuľou, cesnakom a niekedy aj mrkvou alebo zemiakmi pre zjemnenie. Kľúčovým prvkom je majoránka, ktorá dodáva polievke charakteristickú arómatickú chuť. Tento pokrm je nielen chutný, ale aj plný bielkovín a vlákniny, čo z neho robí sýte a zdravé jedlo, ideálne na chladnejšie dni.