Čočkový dhal

Čočkový dhal
Doba prípravy: 10 minút
Doba varenia: 30 minút
Porcie: 2

Dhal je tradičné indické jedlo, ktoré sa varí z strukovín, predovšetkým šošovice. Jeho unikátna chuť vytvárajú charakteristické korenia. Jedlo je veľmi...

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

4 polievkové lyžice oleja
2 cibuľe
1 veľký strúčik cesnaku
1/2 lyžičky celého rímskeho kmínu
1/2 lyžičky mletého rímskeho kmínu
2 lyžičky kari
1 lyžička mletého koriandra
1/2 lyžičky mletej škorice
5 klinčekov
300 g hnedej šošovice
zeleninový vývar (alebo voda)
1 bobkový list
soľ
mletý čierny korenie
120 g rajčinového pretlaku
1 lyžička múky na zhustenie (nemusí byť)

Postup varenia podľa receptu

Šošovicu vyberieme a necháme ju cez noc namočenú v studenej vode.

Cibuľu zbavíme šupky a nasekáme nadrobno. Cesnak olúpeme a roztlačíme.

Na panvici zahrejeme olej a na ňom osmažíme cibuľu. Po dvoch minútach pridáme cesnak a celý rímsky kmín. Keď cibuľa zožltne, pridáme kari, mletý rímsky kmín a koriander a restujeme do zlatistého odtieňa cibule. Nakoniec primiešame škoricu, klinček a šošovicu.

Všetko krátko osmahneme a potom zalejeme vývarom alebo vodou, aby tekutina bola približne 2 cm nad šošovicou. Pridáme bobkový list, štipku korenia a asi pol lyžičky soli.

Dáme to do varu a občas premiešame, varíme približne 15 minút.

Následne vmiešame rajčinový pretlak a necháme ešte päť minút variť. Podľa potreby môžeme pridať vodu.

Keď je šošovica mäkká a väčšina vody sa odparila, odstránime klinček a bobkový list.

Môžeme zahustovať múkou zmiešanou s malým množstvom vody. Podľa chuti osolíme. Podávame s chlebom alebo ryžou.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Čočkový dhal

Šošovicový dhal je obľúbené indické jedlo, ktoré sa pripravuje z šošovice, korenia a niekedy aj zeleniny. Tento pokrm je bohatý na bielkoviny a vlákninu, čo z neho robí výživnú voľbu pre vegetariánov a vegánov. Dhal sa zvyčajne podáva s ryžou alebo naanom a je prevoňaný korením ako kurkuma, rascou a koriandrom. Jeho hladká textura a pikantné chute z neho robia lahodný a uspokojivý pokrm, ktorý si obľúbi každý milovník indickej kuchyne.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.9/5 (40 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Strukoviny
Tag: strukoviny, restovanie, varenie, obed, ľahké, rýchle, bežný deň, večera, slané, ľahký, pre začiatočníkov, zdravé, bezlepkové, bezmäsité jedlá, diétne recepty, vegetarianské, šošovka, indická

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Čočkový dhal.

Pridať komentár