Čočkový dhal

Dhal je tradičné indické jedlo, ktoré sa varí z strukovín, predovšetkým šošovice. Jeho unikátna chuť vytvárajú charakteristické korenia. Jedlo je veľmi...
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
4 polievkové lyžice oleja
2 cibuľe
1 veľký strúčik cesnaku
1/2 lyžičky celého rímskeho kmínu
1/2 lyžičky mletého rímskeho kmínu
2 lyžičky kari
1 lyžička mletého koriandra
1/2 lyžičky mletej škorice
5 klinčekov
300 g hnedej šošovice
zeleninový vývar (alebo voda)
1 bobkový list
soľ
mletý čierny korenie
120 g rajčinového pretlaku
1 lyžička múky na zhustenie (nemusí byť)
Postup varenia podľa receptu
Šošovicu vyberieme a necháme ju cez noc namočenú v studenej vode.
Cibuľu zbavíme šupky a nasekáme nadrobno. Cesnak olúpeme a roztlačíme.
Na panvici zahrejeme olej a na ňom osmažíme cibuľu. Po dvoch minútach pridáme cesnak a celý rímsky kmín. Keď cibuľa zožltne, pridáme kari, mletý rímsky kmín a koriander a restujeme do zlatistého odtieňa cibule. Nakoniec primiešame škoricu, klinček a šošovicu.
Všetko krátko osmahneme a potom zalejeme vývarom alebo vodou, aby tekutina bola približne 2 cm nad šošovicou. Pridáme bobkový list, štipku korenia a asi pol lyžičky soli.
Dáme to do varu a občas premiešame, varíme približne 15 minút.
Následne vmiešame rajčinový pretlak a necháme ešte päť minút variť. Podľa potreby môžeme pridať vodu.
Keď je šošovica mäkká a väčšina vody sa odparila, odstránime klinček a bobkový list.
Môžeme zahustovať múkou zmiešanou s malým množstvom vody. Podľa chuti osolíme. Podávame s chlebom alebo ryžou.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Čočkový dhal
Šošovicový dhal je obľúbené indické jedlo, ktoré sa pripravuje z šošovice, korenia a niekedy aj zeleniny. Tento pokrm je bohatý na bielkoviny a vlákninu, čo z neho robí výživnú voľbu pre vegetariánov a vegánov. Dhal sa zvyčajne podáva s ryžou alebo naanom a je prevoňaný korením ako kurkuma, rascou a koriandrom. Jeho hladká textura a pikantné chute z neho robia lahodný a uspokojivý pokrm, ktorý si obľúbi každý milovník indickej kuchyne.