Čočka na zelenine

Čočku najprv skontrolujeme, potom ju prepláchneme a necháme cez noc namočenú v studenej vode. Cibuľu ošúpeme, nasekáme nadrobno a osmažíme na oleji. Na konci smaženia…
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
350 g šošovice
1 cibuľa
olej
2 lyžičky garam masala
2 mrkvy
2 silnejšie plátky zeleru
1 konzerva sekaných rajčín (450 g)
2 bobkové listy
1 lyžička cukru
1 lyžička soli
1/3 lyžičky korenia
(múka na zahustenie)
zelená petržlenová vňať
Postup varenia podľa receptu
Čočku dôkladne skontrolujeme, opláchneme a necháme cez noc namočenú v studenej vode. Cibuľu olúpeme, nakrájame na malé kúsky a osmahneme na oleji. Na záver restovania prisypeme garam masalu a krátko ju osmažíme, aby sa korenie uvoľnilo.
Nastrúhame mrkvu a zeler na jemno a spoločne ich restujeme približne 5 minút. Potom pridáme scezenú čočku, drvené paradajky a zalejeme vodou tak, aby hladina dosahovala asi 2 cm nad čočku. Osolíme, okoreníme, pridáme cukor, bobkový list, zakryjeme pokrievkou a privedieme k varu.
Od momentu, keď zmes začne vrieť, varíme 25-30 minút. Podľa potreby môžeme pridať vodu, ale len tak, aby pokrývala čočku. Ak je pokrm príliš tekutý, môžeme ho zhustnúť lyžičkou múky rozmíchané v malom množstve studenej vody. Na záver dochutíme podľa chuti.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Čočka na zelenine
Šošovica na zelenine je obľúbený pokrm českej kuchyne, ktorý osloví milovníkov zdravej stravy. Hlavnými ingredienciami sú šošovica, mrkva, zeler a cibuľa, ktoré sa spoločne dusia a vytvárajú lahodnú a výživnú zmes. Táto jedlo je bohaté na proteíny a vlákninu, čo z neho robí skvelú voľbu pre vegetariánov. Šošovica na zelenine sa často podáva s čerstvým chlebom alebo ako príloha k mäsu. Je obľúbené nielen pre svoju chuť, ale aj pre jednoduchú prípravu a dostupnosť surovín.