Hrášková kaša

Hrášková kaša
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 45 minút
Porcie: 4

Hrachová kaša je cenovo dostupné, rýchle a predovšetkým výživné jedlo z strukovín. Môžete ju pripraviť z normálneho hrachu alebo zo žltého poleného hrachu.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

250 g sušeného hrášku
1,25 l vody
soľ
mletý čierny korenie
muškátový oriešok
100 ml sladkej smotany
3-4 lyžice hladkej múky
50 g masla

Postup varenia podľa receptu

Hrách dáme do vody a necháme ho tam namočený cez noc.

Na druhý deň hrach prepláchneme a vložíme do hrnca s čerstvou vodou. Následne ho uvaríme do mäkka a potom rozmixujeme do hladkej konzistencie.

Z masla a múky pripravíme svetlú jíšku, do ktorej vlejeme vychladnutú rozmixovanú kašu.

Dochutíme soľou, korením a pridáme štipku strúhaného muškátového orecha. Pri neustálom miešaní zahriavame, kým nepríde k miernemu varu, a potom varíme zhruba 5 minút.

Na koniec pridáme smotanu, aby bola kaša jemnejšia, a chvíľu ju ešte povaříme.

Vyzkúšame chuť a prípadne dochutíme soľou a korením.

Servírujeme s údeným mäsom alebo grilovanou salámou. Ozdobíme smaženou cibuľkou.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Hrášková kaša

Hrachová kaša je obľúbeným jedlom, ktoré sa v slovenskej kuchyni podáva tradične ako príloha aj hlavné jedlo. Je vyrobená zo sušeného hrachu, ktorý sa varí do mäkka a potom sa rozmačká alebo rozmixuje na hladkú kašu. Oblíbená je najmä s údeným mäsom alebo slaninou, ale skvele chutí aj vegánska varianta s bylinkami a zeleninou. Hrachová kaša je výživná, bohatá na bielkoviny a vlákninu, čo z nej robí skvelý zdroj energie, ideálny najmä v chladnejších mesiacoch.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.8/5 (42 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Strukoviny
Tag: Zelenina, strukoviny, varenie, obed, ľahké, bežný deň, večera, česká, ľahký, pre začiatočníkov, slovenská, bezmäsité jedlá, jesenné, zimné recepty, vegetarianské, hrach

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Hrášková kaša.

Pridať komentár