Hrášková kaša

Hrachová kaša je cenovo dostupné, rýchle a predovšetkým výživné jedlo z strukovín. Môžete ju pripraviť z normálneho hrachu alebo zo žltého poleného hrachu.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
250 g sušeného hrášku
1,25 l vody
soľ
mletý čierny korenie
muškátový oriešok
100 ml sladkej smotany
3-4 lyžice hladkej múky
50 g masla
Postup varenia podľa receptu
Hrách dáme do vody a necháme ho tam namočený cez noc.
Na druhý deň hrach prepláchneme a vložíme do hrnca s čerstvou vodou. Následne ho uvaríme do mäkka a potom rozmixujeme do hladkej konzistencie.
Z masla a múky pripravíme svetlú jíšku, do ktorej vlejeme vychladnutú rozmixovanú kašu.
Dochutíme soľou, korením a pridáme štipku strúhaného muškátového orecha. Pri neustálom miešaní zahriavame, kým nepríde k miernemu varu, a potom varíme zhruba 5 minút.
Na koniec pridáme smotanu, aby bola kaša jemnejšia, a chvíľu ju ešte povaříme.
Vyzkúšame chuť a prípadne dochutíme soľou a korením.
Servírujeme s údeným mäsom alebo grilovanou salámou. Ozdobíme smaženou cibuľkou.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Hrášková kaša
Hrachová kaša je obľúbeným jedlom, ktoré sa v slovenskej kuchyni podáva tradične ako príloha aj hlavné jedlo. Je vyrobená zo sušeného hrachu, ktorý sa varí do mäkka a potom sa rozmačká alebo rozmixuje na hladkú kašu. Oblíbená je najmä s údeným mäsom alebo slaninou, ale skvele chutí aj vegánska varianta s bylinkami a zeleninou. Hrachová kaša je výživná, bohatá na bielkoviny a vlákninu, čo z nej robí skvelý zdroj energie, ideálny najmä v chladnejších mesiacoch.