Dauphinois zapekané zemiaky

Zemiaky olúpeme a nakrájame na čo najtenšie plátky, najlepšie na 1 mm, a následne ich osušíme. Na dno zapekacej misy roztlačíme prelisovaný cesnak...
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1 kg zemiakov
200 ml smotany
200 ml bujónu alebo silného vývaru
1 strúčik cesnaku
maslo
čierne korenie
soľ
asi 40 g jemne strúhaného tvrdého syra
Postup varenia podľa receptu
Zemiaky olúpeme a nakrájame na tenké plátky, najlepšie do 1 mm. Potom ich osušíme. Na dno zapekacej misky dáme prelisovaný cesnak a 1-2 lyžice masla. Plátky zemiakov pokladáme vedľa seba, každú vrstvu osolíme a jemne posypeme čiernym korením.
Prelejeme smotanou a vývarom, zakryjeme pečiacim papierom alebo alobalom a zaťažíme, napríklad pokrievkou. Tým zabezpečíme, že sa zemiaky k sebe dobre prichytia, a potom vložíme do vyhriatej rúry na 180°C. Pečieme jednu hodinu, potom odkryjeme, zvýšime teplotu a ďalej pečieme odkryté pol hodiny. Po pätnástich minútach posypeme syrom, ja som použila pecorino.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Dauphinois zapekané zemiaky
Dauphinois gratinované zemiaky sú lahodným francúzskym jedlom, ktoré skvele doplní akékoľvek hlavné jedlo. Tento recept sa skladá z tenkých plátkov zemiakov, ktoré sa vrstvením pokladajú do pekáča a prelievajú smotanou. Vytvára sa tak chutná krémová textúra s chrumkavou zlatistou vrstvou na povrchu. Gratinovanie zemiakov v rúre je kľúčové pre dosiahnutie dokonalého spojenia chutí a aromat. Podávajte ich ako prílohu k mäsu alebo ako vegetariánske jedlo so šalátom na strane.