Dauphinois zapekané zemiaky

Dauphinois zapekané zemiaky
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

Zemiaky olúpeme a nakrájame na čo najtenšie plátky, najlepšie na 1 mm, a následne ich osušíme. Na dno zapekacej misy roztlačíme prelisovaný cesnak...

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

1 kg zemiakov
200 ml smotany
200 ml bujónu alebo silného vývaru
1 strúčik cesnaku
maslo
čierne korenie
soľ

asi 40 g jemne strúhaného tvrdého syra

Postup varenia podľa receptu

Zemiaky olúpeme a nakrájame na tenké plátky, najlepšie do 1 mm. Potom ich osušíme. Na dno zapekacej misky dáme prelisovaný cesnak a 1-2 lyžice masla. Plátky zemiakov pokladáme vedľa seba, každú vrstvu osolíme a jemne posypeme čiernym korením.

Prelejeme smotanou a vývarom, zakryjeme pečiacim papierom alebo alobalom a zaťažíme, napríklad pokrievkou. Tým zabezpečíme, že sa zemiaky k sebe dobre prichytia, a potom vložíme do vyhriatej rúry na 180°C. Pečieme jednu hodinu, potom odkryjeme, zvýšime teplotu a ďalej pečieme odkryté pol hodiny. Po pätnástich minútach posypeme syrom, ja som použila pecorino.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Dauphinois zapekané zemiaky

Dauphinois gratinované zemiaky sú lahodným francúzskym jedlom, ktoré skvele doplní akékoľvek hlavné jedlo. Tento recept sa skladá z tenkých plátkov zemiakov, ktoré sa vrstvením pokladajú do pekáča a prelievajú smotanou. Vytvára sa tak chutná krémová textúra s chrumkavou zlatistou vrstvou na povrchu. Gratinovanie zemiakov v rúre je kľúčové pre dosiahnutie dokonalého spojenia chutí a aromat. Podávajte ich ako prílohu k mäsu alebo ako vegetariánske jedlo so šalátom na strane.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.8/5 (38 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Prílohy
Tag: Zelenina, obed, sviatočné / nedeľné, bežný deň, večera, ľahký, pre začiatočníkov, zemiakové jedlá, prílohy, zemiakové, pečenie

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Dauphinois zapekané zemiaky.

Pridať komentár