Domáca griotka
![Domáca griotka](/i/sk/domaca-griotka.jpg)
Pripravíme si dobre umytú 5l sklenenicu a umyté čerešne.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
4 l čerstvé višne
1 l rum
1 kg cukor
podľa potreby 1 l vodka alebo lieh
Postup varenia podľa receptu
Do pohára dávame vždy vrstvu čerešní a vrstvu cukru. Takto vyskladáme celý pohár, uzavrieme a dáme na deň do tmavého chladného miesta.
Po otvorení zalijeme rumom až nad poslednú vrstvu. Takto nechávame 6-8 týždňov odležať. Vždy raz za týždeň otvoríme a premiešame.
Po uplynutí času čerešne precedíme a necháme si ich stranou na neskoršiu degustáciu.
Precedenú tekutinu zmiešame s vodkou alebo nejakým silnejším liehom, koľko je na vlastnom zvážení.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Domáca griotka
Domáca griotka je lahodný slovenský likér, ktorý sa vyrába z višní, alkoholu a cukru. Tento tradičný nápoj má bohatú a sladkú chuť, ktorá sa skvele hodí ako dezert alebo digestív. Výroba griotky je jednoduchá a často sa odovzdáva z generácie na generáciu. Višne sa namáčajú v alkohole, často s prídavkom korenia, a nechajú sa macerovať, aby vyvinuli svoju jedinečnú chuť. Domáca griotka je obľúbená nielen v zimných mesiacoch, ale aj ako osviežujúci nápoj počas letných večerov.