Dušená mrkva s hráškom
![Dušená mrkva s hráškom](/i/sk/dusena-mrkva-s-hraskom.jpg)
Mrkva je veľmi zdravá zelenina. V kuchyni má mnoho využití. Môžeme ju použiť na prípravu polievok, omáčok, dusenú, na pečenie, do šalátov a i.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
40 g maslo
4 polievkové lyžice múka - hladká
1 hrst hrášok (čerstvý, mrazený, konzervovaný)
0,5 l voda
1 a 1/2 kávovej lyžičky sůl
kmín - drvený
1 ks bujón - hovädzí
700 g mrkva
čierny korenie - mleté
0,5 kávovej lyžičky kari
1 ks kuchynská cibuľa
šťava z citrónu
Postup varenia podľa receptu
Na trhu si kúpime peknú mrkvu. Očistíme ju a umyjeme. Vezmeme si elektrický sekáč, mrkvu si rozkrájame a dáme nabok. To isté urobíme s cibuľou.
Pravé maslo rozpustíme a prisypeme cibuľu. Po chvíli vsypeme hladkú múku a metličkou zašľaháme.
Nasypeme mrkvičku a zaliať teplou vodou s bujónom.
Zamiešame a dusíme cca 25 minút. Osolíme a okoreníme. Dokořeníme drveným kmínom a kari. Ochutíme trošku šťavou z citróna.
Pridáme hrášok a chvíľu povaříme. Servírujeme s bravčovým, hovädzím alebo kuracím mäsom. K tomu napríklad zemiakovú kašu s jarničkou alebo pečené zemiaky v šupke.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Dušená mrkva s hráškom
Dusená mrkva s hráškom je tradičný český pokrm, ktorý sa vyznačuje svojou jednoduchosťou a chuťou. Základom sú čerstvé kúsky mrkvy a jemný hrášok, ktoré sa pomaly dusia na masle. Tento pokrm je často obohatený o cibuľu a dochutený soľou, čiernym korením a cukrom, čo mu dodáva sladkokyslú chuť. Dusená mrkva s hráškom je obľúbená ako príloha k mäsovým pokrmom alebo sa môže podávať ako ľahký vegetariánsky obed. Vďaka svojej farebnosti a prirodzenej sladkosti poteší nielen chuťové poháriky, ale aj oči.