Rajčinová polievka s fazuľami
![Rajčinová polievka s fazuľami](/i/sk/rajcinova-polievka-s-fazulami.jpg)
Rajčinová polievka predstavuje skrytý poklad, pretože odhaľuje krásnu a trochu tajomnú chuť umami. Umami je piata ľudská chuť vedľa horkej, sladkej, kyslej a slanej. Chuť umami bola objavená v Japonsku v morských riasach v roku 1908. Rajčinová polievka s fazuľami tiež odkrýva možnosti kombinácie rajčín a fazúľ. Letité spoločenstvo stále funguje, ako vás môže presvedčiť recept na rajčinovú polievku s fazuľami. Túto polievku výrazne vylepšujú použité ingrediencie, ktorých jednoduchou kombináciou vzniká naozaj skvelá večera alebo rýchly obed. Recept na rajčinovú polievku s fazuľami podľa nás stojí za vyskúšanie.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
30 g masla
1 ks cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 ks mrkvy
1 a 1/2 lyžice byliniek (oregano, bazalka, tymián)
170 g paradajkového pyré
125 ml bieleho suchého vína
425 g (1 plechovka) bielych fazúľ (konzervované, slité)
1 l hydinového vývaru
50 g strúhaného parmezánu
120 g baby špenátu
185 ml smotany na šľahanie (nemusí byť)
soľ
korenie (čerstvo mleté)
Postup varenia podľa receptu
Najprv v poriadnom hrnci roztopte maslo. Potom pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a mrkvu. Restujte cca 5 minút, až trochu zmäkne mrkva. Zhruba v polovici tých 5 minút do hrnca vysypte bylinky, aby kuchyňa a hlavne paradajková polievka krásne rozvoniavali.
Mierne zvyšte teplotu a pridajte paradajkovú pastu. Tú smažte približne 2 minúty. Tým sa zase poriadne uvoľní jej výrazná chuť. Potom prilievajte víno a nechajte ho odpariť, čo by malo zabrať asi 3 minúty.
Teraz pridajte fazuľu (asi 1 hrnček), ale nie všetku, trochu si nechajte na dokončenie polievky. Do hrnca spolu s fazuľami dajte aj vývar, parmezán a osoľte a okoreňte. Paradajkovú polievku stále ochutnávajte, pretože fazuľa (jej nálev) a vývar môžu byť už samy o sebe slané. Premiešajte a zakryté pokrievkou povařte cca 3 minúty. Všetko rozmixujte tyčovým mixérom.
Do takmer hotovej paradajkovej polievky s fazuľami nakoniec vsypte zvyšné fazule a lístky špenátu. Kto by chcel polievku vydatnejšiu, môže pridať smotanu. Premiešajte, po opätovnom ochutnaní dochuťte a podávajte s pečivom. Dobrú chuť!
Čo ste ešte nevedeli o recepte Rajčinová polievka s fazuľami
Rajčinová polievka s fazuľami je chutné a výživné jedlo, ktoré kombinuje sladkosť rajčín s jemnou krémovitosťou fazúľ. Je ideálnou voľbou na chladné dni, keď hľadáte niečo zahrejúce a sýte. Polievka sa často pripravuje z čerstvých alebo konzervovaných rajčín, červených alebo bielych fazúľ a koreňovej zeleniny, ako je cibuľa a cesnak, ktoré dodávajú hĺbku chuti. Pre extra arómu sa pridáva bazalka, oregano alebo tymián. Podáva sa horúca, často s chrumkavým chlebom alebo nastrúhaným syrom na vrchu.