Rajčinová polievka s fazuľami

Rajčinová polievka s fazuľami
Doba prípravy: 10 minút
Doba varenia: 35 minút
Porcie: 4

Rajčinová polievka predstavuje skrytý poklad, pretože odhaľuje krásnu a trochu tajomnú chuť umami. Umami je piata ľudská chuť vedľa horkej, sladkej, kyslej a slanej. Chuť umami bola objavená v Japonsku v morských riasach v roku 1908. Rajčinová polievka s fazuľami tiež odkrýva možnosti kombinácie rajčín a fazúľ. Letité spoločenstvo stále funguje, ako vás môže presvedčiť recept na rajčinovú polievku s fazuľami. Túto polievku výrazne vylepšujú použité ingrediencie, ktorých jednoduchou kombináciou vzniká naozaj skvelá večera alebo rýchly obed. Recept na rajčinovú polievku s fazuľami podľa nás stojí za vyskúšanie.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

30 g masla
1 ks cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 ks mrkvy
1 a 1/2 lyžice byliniek (oregano, bazalka, tymián)
170 g paradajkového pyré
125 ml bieleho suchého vína
425 g (1 plechovka) bielych fazúľ (konzervované, slité)
1 l hydinového vývaru
50 g strúhaného parmezánu
120 g baby špenátu
185 ml smotany na šľahanie (nemusí byť)
soľ
korenie (čerstvo mleté)

Postup varenia podľa receptu

Najprv v poriadnom hrnci roztopte maslo. Potom pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a mrkvu. Restujte cca 5 minút, až trochu zmäkne mrkva. Zhruba v polovici tých 5 minút do hrnca vysypte bylinky, aby kuchyňa a hlavne paradajková polievka krásne rozvoniavali.

Mierne zvyšte teplotu a pridajte paradajkovú pastu. Tú smažte približne 2 minúty. Tým sa zase poriadne uvoľní jej výrazná chuť. Potom prilievajte víno a nechajte ho odpariť, čo by malo zabrať asi 3 minúty.

Teraz pridajte fazuľu (asi 1 hrnček), ale nie všetku, trochu si nechajte na dokončenie polievky. Do hrnca spolu s fazuľami dajte aj vývar, parmezán a osoľte a okoreňte. Paradajkovú polievku stále ochutnávajte, pretože fazuľa (jej nálev) a vývar môžu byť už samy o sebe slané. Premiešajte a zakryté pokrievkou povařte cca 3 minúty. Všetko rozmixujte tyčovým mixérom.

Do takmer hotovej paradajkovej polievky s fazuľami nakoniec vsypte zvyšné fazule a lístky špenátu. Kto by chcel polievku vydatnejšiu, môže pridať smotanu. Premiešajte, po opätovnom ochutnaní dochuťte a podávajte s pečivom. Dobrú chuť!

Čo ste ešte nevedeli o recepte Rajčinová polievka s fazuľami

Rajčinová polievka s fazuľami je chutné a výživné jedlo, ktoré kombinuje sladkosť rajčín s jemnou krémovitosťou fazúľ. Je ideálnou voľbou na chladné dni, keď hľadáte niečo zahrejúce a sýte. Polievka sa často pripravuje z čerstvých alebo konzervovaných rajčín, červených alebo bielych fazúľ a koreňovej zeleniny, ako je cibuľa a cesnak, ktoré dodávajú hĺbku chuti. Pre extra arómu sa pridáva bazalka, oregano alebo tymián. Podáva sa horúca, často s chrumkavým chlebom alebo nastrúhaným syrom na vrchu.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.6/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Taliansky, Polievky, Pre deti, Vegetariánske, Zeleninové
Štítky: detská výživa, fazuľa, Talianska kuchyňa, polievka, paradajky, občerstvenie, Zelenina

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Rajčinová polievka s fazuľami.

Pridať komentár