Francúzska cibuľová polievka

Očistite cibule, rozkrojte ich na polovice a nakrájajte na tenké plátky. V hrnci ohrejte prepustené maslo. Cibulu opekajte na nižšej teplote, kým nebude...
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
6 ks červenej cibule
3 lyžice prepusteného masla (alebo mix olivového oleja a masla)
1 lyžica trstinového cukru
soľ, korenie
6 vetvičiek čerstvého tymiánu
2 ks bobkového listu
200 ml suchého bieleho vína
1 l slepačieho alebo kuracieho vývaru
1 ks francúzskej bagety
200 g syra Grand Castelli
Postup varenia podľa receptu
Očistite cibule, prekrojte ich na polovice a nakrájajte na tenké plátky. V hrnci zohrejte prepustené maslo. Cibuľu smažte na nižšom ohni, kým nebude mäkká a sklovitá, občas ju premiešajte.
Zmiešajte cukor a nechajte cibuľu zhnednúť. Následne pridajte soľ, korenie, tri vetvičky tymiánu, bobkový list a všetko zalejte vínom. Varíme do zhuštenia a potom pridajte vývar. Varíme približne 20 minút.
Medzitým nakrájajte bagety na hrubšie plátky a opražte ich na prepustenom masle z oboch strán do zlatista. Preneste ich na plech, posypte zvyšným tymiánom a navrch pridajte nastrúhaný syr.
Plech vložte do rúry na horný gril a pečte pri 200 °C, kým sa syr nezačne topiť. Hotovú cibulačku dochuťte soľou a korením. Rozdeľte ju do misiek a pri servírovaní ozdobte zapečenými bagetami.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Francúzska cibuľová polievka
Francúzska cibuľová polievka je tradičný pokrm z francúzskej kuchyne, ktorý vyniká svojou bohatou chuťou a jednoduchými ingredientmi. Hlavnými složkami sú karamelizované cibule, hovädzí vývar, biele víno a krutóny, často posypané syrom. Polievka sa pripravuje tak, že sa cibule pomaly opraží, až zkaramelizuje, čím získa sladšiu a intenzívnu chuť. Potom sa zmes zaleje vývarom a dochutí korením. Servíruje sa horúca, zvyčajne zapekaním s vrstvou syra, čo dodáva jedlu jedinečný charakter a arómu.