Vývar z hovädzej oháňky

Vývar z hovädzej oháňky
Doba prípravy: 10 minút
Doba varenia: 430 minút
Porcie: 7

Hovädziu oháňku nakrájame na kusy a dôkladne ju umyjeme a osušíme. Potom hovädziu oháňku a zeleninu restujeme na širšej panvici s dvoma lyžicami…

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

1 kg hovädzej oháňky
1 veľká cibuľa
1 veľká mrkva
1 veľká petržlen
1/4 bulvy zeleru
6 guličiek celého korenia
5 guličiek nového korenia
3 bobkové listy
4 snítky petržlenovej vňate
soľ
olivový olej

Postup varenia podľa receptu

Hovädziu oháňku nakrájame na jednotlivé úseky a dôkladne ju umyjeme a osušíme.

Na väčšej panvici osmažíme hovädziu oháňku a zeleninu na dvoch lyžičkách olivového oleja. Týmto spôsobom čiastočne znížime množstvo zrazených bielkovín a získame vysokokvalitný vývar s krásnou zlatou farbou.

Cibuľu najprv prepolíme a spoločne so šupkou ju opečieme, kým nezíska tmavohnedú farbu.

Všetko prenesieme do väčšieho hrnca a vložíme 5 guľôčok nového korenia, 6 guľôčok korenia, 3 bobkové listy, 2 lyžičky soli a 3 vetvičky petržlenovej vňate.

Do hrnca vlijeme približne 4 litre studenej vody a na nízkom plameni pomaly varíme, pričom zbierame minimum bielkovinových zrazenín, ktoré sa tvoria na povrchu. Vývar necháme jemne prebublávať a nemiešame ho. Trpezlivo varíme bez pokrievky asi 7 hodín.

Potom odstavíme vývar, väčšinu tuku odstránime a opatrne vyberieme obsah. Precedíme ho cez sitko a plátno do iného hrnca a znovu privedieme k varu.

Z uvarenej oháňky jemne oddelíme chutné kusy mäsa, nakrájame ich priečne a vložíme do polievky.

Pridáme soľ, kúsok nasekanej uvarenej mrkvy a servírujeme s domácimi rezancami nakrájanými na tenké plátky, ktoré uvaríme osobitne a pred podávaním zalejeme horúcim vývarom.

Posypávame jemne nasekanou petržlenovou vňaťou.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Vývar z hovädzej oháňky

Vývar z hovädzej oháňky je tradičná slovenská pochúťka, ktorá sa vyznačuje svojou bohatou chuťou a intenzívnou arómou. Hovädzia oháňka, teda časť hovädzieho mäsa, sa pomaly varí spolu s aromatickou zeleninou, korením a bylinkami. Tento vývar je ideálny ako základ pre polievky alebo sa podáva samostatne, často s domácim chlebom. Je obľúbený pre svoju výživnosť a schopnosť zahriat v chladných dňoch. Vývar z hovädzej oháňky sa tiež považuje za lahodnú a zdravú voľbu pre jedlá, ktoré tešia každého milovníka slovenskej kuchyne.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 5.0/5 (51 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Polievky
Tag: Zelenina, hovädzie mäso, restovanie, varenie, obed, sviatočné / nedeľné, slané, česká, polievky, náročné, náročný, bylinky, večierky a oslavy, hovädzie

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Vývar z hovädzej oháňky.

Pridať komentár