Francúzsky hruškový koláč
![Francúzsky hruškový koláč](/i/sk/francuzsky-hruskovy-kolac.jpg)
V miske vyšľaháme vajcia s cukrom a štipkou soli do peny. K tomu pomaly vmiešavame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Prilejeme olej, mlieko a všetko vyšľaháme.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1 štipka soľ
1 balíček kypriaci prášok
3 polievkové lyžice olej
150 g hladká múka
1 dl mlieko
2 ks vajce
100 g cukor
4 ks hruska
poleva 80 dkg maslo
1 balíček škoricový cukor
1 ks vajce
Postup varenia podľa receptu
Olúpeme si hrušky, zbavíme semiačok a nakrájame na tenké plátky. Vymastíme si tortovú formu a vylejeme polovicou cesta a na vrch pokladáme hrušky. Zalijeme zvyškom cesta.
Takto vkládame do predhriatej rúry na 180°C na pol hodiny piecť.
Kým sa koláč pečie, pripravíme polevu. V malom hrnci si rozpustíme maslo, k nemu pridáme škoricový cukor a vajcia. Všetko dôkladne prehrejeme a premiešame.
Po vyndaní z rúry koláč na niekoľkých miestach špajdľou prepichneme a prelejeme polevou. Takto vkládame späť do rúry na ďalších 20 minút.
Koláč môžeme hneď podávať, ale môžeme jesť aj za studena.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Francúzsky hruškový koláč
Francúzsky hruškový koláč, známy ako tarte aux poires, je lahodný dezert, ktorý kombinuje jemné cesto s chrumkavými hruškami. Typicky sa pripravuje z maslového cesta, ktoré je plnené krémom z mandľového mlieka a naloženými hruškami. Tento koláč je ideálny ako sladká bodka po obede alebo večeri, a jeho lahodná chuť s nádychom vanilky a mandlí očarí každého milovníka dezertov. Podáva sa najlepšie ľahko teplý alebo vychladený, často doplnený šľahačkou alebo zmrzlinou pre extra pôžitok.