Grilovaná zelenina

Grilovaná zelenina
Doba prípravy: 5 minút
Doba varenia: 10 minút
Porcie: 6

Grilovaná zelenina je taký nenápadný poklad. Tvári sa trochu nudne, ale opak je pravdou. Grilovaná zelenina samozrejme poteší ako skvelá príloha, ale suverénne obstojí aj ako hlavné jedlo. K tomu si predstavte nejaký cesnakový alebo bylinkový dip, čerstvé pečivo a chladené biele víno. Grilovaná zelenina môže svoju skvelosť prebúdzať v rúre či na panvici, najlepšia je ale z ohňa, keď nasaje vôňu dymu.
Najlepší moment pre grilovanú zeleninu nastáva vo chvíli, keď musíte upratať chladničku. Grilovaná zelenina by vás mala napadnúť ako prvá, pretože elegantne zužitkujete zeleninu, ktorá sa vám v chladničke už nejaký čas povaluje. A grilovať sa dá vlastne skoro všetko, takže rozviňte svoju fantáziu a vzhůru do toho.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

2 ks červené papriky
2 ks žlté papriky
2 hlávky bielej čakanky
500 g húb shitake alebo hnedých šampiňónov bez nožičiek
4 ks malých baklažánov
4 ks malých cuket
500 g očisteného zeleného chřestu
8 ks menších zrelých paradajok
140 ml extra panenského olivového oleja
2 lyžice nadrobno nakrájanej hladkolistej petržlenovej vňate
40 ml balzamikového octu
hrubá morská soľ
čerstvo mletý čierny korenie

Postup varenia podľa receptu

Papriky bez semienok nakrájajte na kocôčky, huby, baklažány a cukety na plátky a čakanku pozdĺžne na osminy.

Ideálny rozohriaty gril na zeleninu má 230–320 stupňov. Všetku zeleninu potrite olivovým olejom, osoľte, okoreňte a dajte na gril. Počas grilovania ešte zeleninu potierajte olejom.

Keď bude grilovaná zelenina hotová, presuňte ju na tanier, pokvapkajte olivovým olejom a balzamikovým octom.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Grilovaná zelenina

Grilovaná zelenina je obľúbený pokrm, ktorý nadchne svojou jednoduchosťou a chuťou. Kombinácia čerstvých ingrediencií, ako sú paprika, cuketa, baklažán alebo paradajky, vytvára farebnú symfóniu na tanieri. Pri grilovaní sa zelenina ľahko karamelizuje a získava dymové aróma, ktoré zvýrazní jej prirodzenú sladkosť. Kľúčom k dokonalej grilovanej zelenine je rovnomerné nakrájanie a ľahké potretie kvalitným olivovým olejom. Dochutiť ju možno bylinkami, ako je rozmarín alebo tymián, a troškou soli či korenia. Skvele sa hodí ako príloha k mäsu alebo ako samostatné vegetariánske jedlo.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.5/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Chute, Grilovanie, Predjedlo, Prílohy, Vegetariánske, Zeleninové
Štítky: arabská kuchyňa, predjedlo, grilovanie, predjedlo, príloha, vegetariánsky recept, Zelenina

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Grilovaná zelenina.

Pridať komentár