Grilovaný losos

Jednou z najslávnejších rýb je losos, ktorý chutí aj tým, ktorí ryby obvykle nemajú radi. Grilovanie mu dodáva skvelú chuť a…
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1 filet z lososa (alebo väčšieho pstruha)
citrón
Grilovacia zmes
2 lyžice slnkom sušených rajčín
8 veľkých strúčikov cesnaku
4 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
60 ml olivového oleja
1 čajová lyžička soli
Postup varenia podľa receptu
Olúpeme strúčiky cesnaku a spoločne ich rozmixujeme so sušenými paradajkami, petržlenom, olivovým olejom a soľou. Necháme zmes odležať v chladničke cez noc.
Lososa druhý deň pozdĺžne narežeme, ale kožu neprestrihneme.
Do rezu vložíme zhruba polovicu grilovacej zmesi, na porcie položíme plátok citrónu a necháme to chvíľu odpočinúť.
Grilujeme rybu s pokrievkou, buď na naolejovanej grilovacej mriežke, s kožou dole. Po asi 10-15 minútach ju potrieme zvyškom grilovacej zmesi a pokračujeme v grilovaní, kým sa mäso nezačne rozpadávať pod vidličkou.
Druhá možnosť je nechať cedrové prkénko namočené vo vode na dve hodiny a potom na ňom grilovať rybu. Pri grilovaní pod vekom sa vytvára príjemná vôňa, ryba získa delikátnu chuť a navyše sa nesklzne medzi mriežkami grilu.
Servírujeme so zelenými fazuľkami s orechmi, alebo chrenom s orechmi a zemiakovými plackami.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Grilovaný losos
Grilovaný losos je lahodné a zdravé jedlo, ktoré si získava čoraz väčšiu obľubu. Je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, proteíny a vitamíny, čo ho robí skvelou voľbou pre zdravú výživu. Príprava lososa na grile prináša jedinečnú údenú chuť a chrumkavú kôrku, zatiaľ čo jeho vnútro zostáva šťavnaté a jemné. Podávať ho možno s čerstvou zeleninou, bylinkami alebo citrónom, čo podčiarkne jeho prirodzenú chuť. Grilovaný losos je ideálnou voľbou na letné grilovanie alebo ako rýchly a výživný obed.