Kurací vývar

Kurací vývar
Doba prípravy: 15 minút
Doba varenia: 200 minút
Porcie: 8

Recept na kurací vývar vyžaduje o niečo menej času než recept na silný hovädzí vývar, ale v jednoduchosti prípravy v ňom kľudne súťažiť môže. Náklady na recept na kurací vývar ani nie sú tak vysoké ako napríklad na hovädzie mäso, a tak je výbornou variantou napríklad pre mamičky s malými deťmi. Recept na kurací vývar môžete sfúknuť za popoludnie alebo v priebehu večera. A dostanete krásne voňavý, zlatavý kurací vývar, v ktorom minimálnou pracnosťou dosiahnete maximálnu chuť. Recept na kurací vývar ale pritom potrebuje určité pravidlá, aby ste tohto výsledku dosiahli.

Kurací vývar je najlepší z kuracích krídel, pretože majú najvhodnejší pomer mäsa, kostí a kože. Kuracie kostry a chrbty fungujú tiež, ale recept na kurací vývar je taký slabší, univerzálnejší. Chuť mu zvýrazníte napríklad kuracími krkmi, žalúdky, srdiečkami a podobne. Recept na kurací vývar tiež povýšite tým, že dbáte na správny pomer mäsa, kostí a vody. Príliš veľa vody zapríčiní slabý, vodový vývar, príliš málo vývar zakalený. Teplota vody by nemala prekročiť bod varu, recept na kurací vývar potrebuje len bublinkať a rovnako ako pri hovädzom vývare to nepreháňajte so zeleninou, bylinkám a korením sa úplne vyhnite. Noodle varte vždy zvlášť, aby sa vám kurací vývar nezakalil. Recept na kurací vývar sa skvele hodí napríklad na rýchlu desiatu alebo večeru. Do polievky si potom urobte domáce celestínske nudle a zaručujeme, že vám bude blaho.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

4 l vody
2 kg kuracích kostí, krídel a drobov
300 g zeleniny (cibuľa, mrkva, zeler, petržlen, cesnak)

Postup varenia podľa receptu

Kuracie kosti dajte do hrnca so studenou vodou. Dbajte na správny pomer. Pomaly priveďte k miernemu varu (to je práve to legendárne bublanie).

Počas prvej hodiny kurací vývar trochu strážte, na hladine zbierajte srazený bielkovin. Kurací vývar tak nebude zakalený.

Po zhruba dvoch hodinách do hrnca dajte očistenú a nakrájanú zeleninu a v ťahaní vývaru pokračujte najmenej ďalšiu hodinu. Ideálny čas je však 3 hodiny, ale aj dlhšie. Platí tu priama úmera: čím dlhšie, tým lepšie.

Hotový kurací vývar sceďte a zbavte nečistôt. Časť môžete nechať vychladnúť a dať do mrazničky.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Kurací vývar

Kurací vývar je tradičná polievka, obľúbená pre svoju chutnosť a prospešné účinky na zdravie. Pripravuje sa z kuracieho mäsa, kostí, koreňovej zeleniny, korenia a byliniek, ako je petržlen či tymián. Dlhým varením na miernom ohni sa z ingrediencií uvoľnia esenciálne vitamíny a minerály, ktoré dodávajú pokrmu jeho lahodnú chuť a vôňu. Vývar je nielen osviežujúci a posilňujúci, ale aj dobre stráviteľný, čo z neho robí ideálne jedlo pre rekonvalescenciu. Môže sa podávať samotný alebo ako základ pre rôzne druhy polievok a omáčok.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.5/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Český, Hydinové mäso, Polievky, Pre deti, Vývary
Štítky: Česká kuchyňa, detská výživa, hydinové mäso, kuracie mäso, polievka, vývar

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Kurací vývar.

Pridať komentár