Linecké cesto
![Linecké cesto](/i/sk/linecke-cesto.jpg)
Linecké pečivo patrí k vianociam. Tá vôňa, chuť to je krása!
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
0,300 kg maslo - kvalitné
2 ks vaječný žĺtok
1/2 kg múka - hladká
0,170 kg práškový cukor
Postup varenia podľa receptu
Využitie lineckého cesta je široké napr. na rôzne múčniky. Postup na cesto je nasledujúci.
Na silikónovú dosku si nasypeme hladkú múku. Pridáme práškový cukor a premiešame.
Položíme mäkké maslo. Vyklepneme vaječné žĺtky a rukami prehnietame.
Hnetieme tak dlho, až nám vznikne krásne cesto.
Uložíme do sáčku a dáme do chladničky.
Plechy vyložíme papierom na pečenie.
Múkou si posypeme dosku a vložíme na ňu časť cesta. Valčekom si cesto rozvaľkáme a pomocou formičiek vykrajujeme.
Zapneme si rúru na 180°C.
Kusky kladieme na plech a pečieme do ľahkého zafarbenia. (cca okolo piatich minút)
Pred Vianocami natrieme dobrým džemom, obľúbenou náplňou, nutelou a pod. Ozdobíme bielou alebo tmavou polevou, posypeme kokosom, orieškami, farebnými guľočkami alebo len ľahko cukrom.
Keď si vezmeme pár pekných kusov cukrovia a dáme ich do ozdobnej krabičky, do celofánu alebo len previažeme mašličkou, máme drobnú pozornosť pre kohokoľvek.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Linecké cesto
Linecké cesto je tradičný rakúsky recept, ktorý si získal obľubu aj v českých kuchyniach. Je známe svojou jemnou a krehkou textúrou, čo je dôsledkom vysokého obsahu masla. Hlavnými ingredienciami sú maslo, múka a cukor, často s prídavkom vajec či žĺtkov a citrónovej kôry pre arómu. Linecké pečivo sa pečie predovšetkým počas Vianoc a je typicky lepené marmeládou. Vďaka svojej univerzálnosti sa dá využiť aj na výrobu koláčov a tort. Jeho jednoduchosť a bohatá chuť zaručujú obľúbenosť u všetkých generácií.