Naložené huby v octe

Vodu na nálev privedieme k varu a potom ju necháme úplne vychladnúť. Omyté a nakrájané huby prepláchneme a vložíme do vriacej osolenej vody s trochou…
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1 kg húb (najlepšie sú mladé, tvrdé) – už očistené a nakrájané
Nálev
750 ml vody
750 ml bežného octu (alebo 600 ml vody + 900 ml jablčného octu)
20 g soli
30 g cukru
1-2 čajové lyžičky mletého koriandra (nemusí byť)
Ďalej budeme potrebovať
pepr celý
bobkový list
horčičné semienko
chren (nemusí byť)
cibuľa (nemusí byť)
Postup varenia podľa receptu
Vodu na nálev najprv prevaríme a potom ju necháme úplne vychladnúť. Očistené a nakrájané huby opláchneme a varíme ich v osolenej vode s troškou octu. Varíme ich bez pokrievky približne 15-20 minút podľa typu húb a ich tvrdosti. Potom ich scedíme a dôkladne prepláchneme studenou vodou.
Do každej sklenice vložte: 1 malý list bobkového listu, asi 4 guľôčky korenia, približne 1/4 čajovej lyžičky horčičných semienok, 1 plátok chrenu a prípadne aj niekoľko kúskov cibule.
Huby umiestnime do čistých a vyvarených skleníc a zalejeme ich studeným nálevom, aby boli úplne ponorené, avšak aby hladina siahala zhruba centimeter pod okraj sklenice. (Pozn.: do jednej 370 ml sklenice sa vojde približne 200-250 g húb).
Naše skleničky uzavrieme čistými vyvarenými viečkami a potom ich sterilizujeme pri teplote 90-100 °C počas 20-30 minút. Ak sterilizujeme v bežnom hrnci, vložíme na dno utierku, na ňu umiestnime skleničky a naplníme vodou zhruba do polovice skleničiek. Hrnce prikryjeme a rýchlo privedieme k varu. Potom teplotu znížime, aby sa voda len mierne varila. Nakoniec skleničky vyberieme a necháme ich na utierke vychladnúť, môžu stáť aj obrátene na viečkach. Huby je možné jesť najskôr po troch týždňoch.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Naložené huby v octe
Nakladané huby v octe sú obľúbenou pochúťkou, ktorá sa teší popularite v mnohých kuchyniach. Tento chutný pokrm sa pripravuje z čerstvých húb, ako sú hríby alebo šampiňóny, ktoré sa marinujú v zmesi octu, korenia a byliniek. Výsledok je chrumkavý, aromatický a skvele sa hodí ako chuťovka, súčasť šalátov alebo príloha k hlavným jedlám. Nakladané huby sú tiež skvelým zdrojom probiotík, vďaka procesu fermentácie, a môžu byť uchovávané po dlhú dobu. Ideálna voľba pre milovníkov húb a domácky nakladanej zeleniny!