Domáce sušené paradajky

Domáce sušené paradajky
Doba prípravy: 30 minút
Doba varenia: 10 minút
Porcie: 1

Nadmierne množstvo paradajok sa skvele spracováva sušením. Na to vám ani nemusí slúžiť sušička, poradiť si môžete aj s trúbou. Skúste si pripraviť domáce sušené…

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

1 dávka zrelých paradajok
slnečnicový olej
olivový olej
čerstvý cesnak podľa chuti
stredomorské bylinky (rozmarín, tymián, bazalka)
kapary, huby podľa chuti

Postup varenia podľa receptu

Rajčatá, najlepšie zrelé, ale stále pevné, nakrájame na polovice a položíme ich na plech s papierom na pečenie rezom nahor. Ak máme rúru s horúco-vzdušným systémom, sušíme ich na 105 °C, alebo môžeme použiť režim horného a dolného ohrevu a sušiť ich na 120 °C.

Približne každých tridsať minút sa pozrieme, či sa rajčatá nepália alebo nie sú príliš suché. Niekedy z rajčat vytečie veľa šťavy, ktorá sa zkaramelizuje, a je potrebné vymeniť papier na pečenie, aby sa rajčatá nepripálili.

Sušenie väčších a zrelých rajčat trvá približne 4 hodiny pri použití horúco-vzdušného programu, zatiaľ čo pri hornom a dolnom ohreve sa doba predlžuje na asi 7-8 hodín. Táto doba je iba orientačná a môže sa meniť podľa veľkosti a zrelosti rajčat. Rajčatá sú správne usušené, keď sú suché, ale stále mäkké a vo vnútri neklzké. Okraje by mali byť pekne ohnuté dovnútra, ale nemali by byť spálené. Také rajčatá potom plynule vyberieme z rúry.

Až budú všetky rajčatá vysušené, nachystáme si čisté a suché poháre na ich uskladnenie.

Do hrnca vlijeme olej v rovnomernom pomere 1:1 a pridáme olúpaný cesnak nakrájaný na tenké plátky spolu s bylinkami. Pomaly zahrejeme, kým olej nezahreje, ale nesmie začať variť. Tento proces trvá približne 5 minút, potom hrniec odložíme z platne.

Olejový nálev necháme asi päť minút odležať, potom ním prelejeme rajčatá, ktoré postupne skladáme do pripravených pohárov. Poháre dôkladne utrieme a uzavrieme čistými viečkami.

Pred jedlom necháme rajčatá minimálne sedem dní odpočívať. Skladujeme ich na chladnom a tmavom mieste.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Domáce sušené paradajky

Domáce sušené paradajky sú lahodnou a zdravou pochúťkou, ktorú si môžete jednoducho pripraviť v pohodlí domova. Paradajky sa nakrájajú na plátky, osolia sa a sušia sa pomaly na slnku alebo v rúre. Tento proces koncentruje ich chuť a aromatické vône, ktoré sa skvele hodia do šalátov, cestovín alebo ako ozdoba na chlebíčky. Domáce sušené paradajky prinášajú do pokrmov nielen vynikajúcu chuť, ale aj množstvo vitamínov a antioxidantov. Uložené v oleji môžu byť chutným darčekom alebo skvelým doplnkom do vašej kuchyne.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.3/5 (30 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Varenie
Tag: paradajky, bežný deň, bezlepkové, letné recepty, náročné, náročný, bylinky, vegetarianské, nakladanie, zavareniny, vegánske, európska, sušenie, stredomorská

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Domáce sušené paradajky.

Pridať komentár