Hruškový kompót

Hrušky sú často opomíjaným klenotom v našich záhradách. Sú nielen zdravé a pomáhajú pri tráviacich problémoch a iných zdravotných ťažkostiach, ale aj majú skvelú chuť a…
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
2 kg hrušiek
2 l vody
500 g kryštálového cukru
hrebíček
celá škorica
1 koliesko citróna
trochu octu do studenej vody
Postup varenia podľa receptu
Hrušky dôkladne umyjeme, olúpeme, rozpůlíme a vyberieme jadierka.
Vriacu vodu krátko ponoríme hrušky, potom ich schladíme v studenej vode a necháme odkvapkať. Aby hrušky nestratili farbu, pridáme do studenej vody trošku octu.
Ovocie umiestnime do pohárov.
Vo veľkom hrnci varíme 2 litre vody s cukrom, korením a plátkom citrónu približne 5 minút a potom necháme sirup trošku vychladnúť.
Ovocie v pohároch prelejeme sirupom tak, aby bolo úplne ponorené, pričom by mal ostať zhruba 1 cm voľného priestoru od vrchu pohára.
Poháre dôkladne osušíme, zakryjeme viečkom a sterilizujeme približne 25 minút pri 85 °C.
Necháme ich v hrnci mierne vychladnúť, potom ich vyberieme, otočíme dnom vzhůru a necháme ich úplne vychladnúť.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Hruškový kompót
Hruškový kompót je sladký dezert, ktorý sa pripravuje z čerstvých alebo sušených hrušiek. Tento lahodný pokrm sa často vyrába v domácnostiach počas jesene, keď sú hrušky v sezóne. Hrušky sa najprv ošúpajú, nakrájajú na kusy a následne varia v cukrovom sirupe. Kompót sa dá podávať teplý alebo studený a skvele sa hodí ako príloha k mäsu alebo ako samostatný dezert. Je obľúbený pre svoju jednoduchosť a trochu nostalgie, ktorú prináša, a je tiež skvelým zdrojom vitamínov a minerálov.