Kvašáky

Kvašáky
Doba prípravy: 55 minút
Doba varenia: 5 minút
Porcie: 1

Poďte s nami pripraviť lahodné kvašáky, ktoré vás ohromia už pri prvom zahryznutí. Kvasená zelenina je skvelá pre trávenie aj posilnenie imunity. Uhorky s kôprom…

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

väčšie (prezreté) uhorky
kôpor
koreň chrenu
vinné listy
Nálev
3 l vody
120 g soli

Postup varenia podľa receptu

Najprv pripravíme soľný roztok z vody a soli a potom ho necháme dôkladne vychladnúť.

Dôkladne umyjeme uhorky a chren, a viničové listy s kôprom len jemne opláchneme.

Uhorky na niekoľkých miestach prepichneme vidličkou s tenkými špičkami alebo silnejšou ihlou a umiestnime ich do veľkých sklenených nádob, ktoré sme dôkladne umyli, alebo do kameninovej nádoby.

Uhorky vrstievame s kôprom, viničovými listami a kolieskami chrenu. Kôpru používame dostatok.

Na záver všetko prelejeme vychladeným nálevom tak, aby uhorky boli celé ponorené a nedostával sa k nim vzduch. Môžeme ich zaťažiť alebo pod hladinou zabezpečiť kusom triesky (či novou lekárskou špachtľou), ktorú umiestnime v hrdle nádoby. Uhorky nesmú vyplávať nad hladinu.

Uhorky necháme nasucho fermentovať zakryté, mali by byť hotové za 7 až 14 dní.

Sklenenicu s hotovými kvašákmi umiestnime na tmavé a chladné miesto, napríklad do studenej pivnice, aby sme čo najviac spomalili kvasenie.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Kvašáky

Kvašáky sú obľúbenou slovenskou delikatesou, ktorá sa vyrába z nakladanej zeleniny, najčastejšie z uhorky, kapusty alebo mrkvy. Tento pokrm sa pripravuje jednoducho - suroviny sa naložia do slaného nálevu, často s pridaním korenia, a nechajú sa fermentovať. Kvašáky majú osviežujúcu a ľahko kyslú chuť, ktorá skvele dopĺňa mäsové jedlá alebo sa používajú ako príloha k pečivu. Sú tiež považované za zdravú voľbu vďaka probiotikám, ktoré podporujú trávenie a imunitu.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.9/5 (40 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Varenie
Tag: ľahké, rýchle, bežný deň, lacné, česká, ľahký, pre začiatočníkov, zdravé, slovenská, bezlepkové, letné recepty, uhorky, vegetarianské, nakladanie, zavareniny, vegánske, kyslé, kôpor, kvasené potraviny

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Kvašáky.

Pridať komentár