Kvašáky

Poďte s nami pripraviť lahodné kvašáky, ktoré vás ohromia už pri prvom zahryznutí. Kvasená zelenina je skvelá pre trávenie aj posilnenie imunity. Uhorky s kôprom…
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
väčšie (prezreté) uhorky
kôpor
koreň chrenu
vinné listy
Nálev
3 l vody
120 g soli
Postup varenia podľa receptu
Najprv pripravíme soľný roztok z vody a soli a potom ho necháme dôkladne vychladnúť.
Dôkladne umyjeme uhorky a chren, a viničové listy s kôprom len jemne opláchneme.
Uhorky na niekoľkých miestach prepichneme vidličkou s tenkými špičkami alebo silnejšou ihlou a umiestnime ich do veľkých sklenených nádob, ktoré sme dôkladne umyli, alebo do kameninovej nádoby.
Uhorky vrstievame s kôprom, viničovými listami a kolieskami chrenu. Kôpru používame dostatok.
Na záver všetko prelejeme vychladeným nálevom tak, aby uhorky boli celé ponorené a nedostával sa k nim vzduch. Môžeme ich zaťažiť alebo pod hladinou zabezpečiť kusom triesky (či novou lekárskou špachtľou), ktorú umiestnime v hrdle nádoby. Uhorky nesmú vyplávať nad hladinu.
Uhorky necháme nasucho fermentovať zakryté, mali by byť hotové za 7 až 14 dní.
Sklenenicu s hotovými kvašákmi umiestnime na tmavé a chladné miesto, napríklad do studenej pivnice, aby sme čo najviac spomalili kvasenie.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Kvašáky
Kvašáky sú obľúbenou slovenskou delikatesou, ktorá sa vyrába z nakladanej zeleniny, najčastejšie z uhorky, kapusty alebo mrkvy. Tento pokrm sa pripravuje jednoducho - suroviny sa naložia do slaného nálevu, často s pridaním korenia, a nechajú sa fermentovať. Kvašáky majú osviežujúcu a ľahko kyslú chuť, ktorá skvele dopĺňa mäsové jedlá alebo sa používajú ako príloha k pečivu. Sú tiež považované za zdravú voľbu vďaka probiotikám, ktoré podporujú trávenie a imunitu.