Obľúbené linecké cesto

Snáď každý si pamätá vôňu lineckého cukrovia, ktoré prevonia celý byt. Oslavu, kde babička upiekla zákusok. Linecké cesto nás sprevádza od detstva až po dospelosť.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
120 g múkový cukor
2 ks žĺtok
1 ks cukor - vanilkový
350 g múka - hladká
pre vôňu a dochutenie citrónová kôra
250 g maslo (alebo rastlinný tuk)
Postup varenia podľa receptu
Pripravíme si potrebné suroviny a môžeme začať.
Ja si najradšej pripravím silikónový val a na ňom cesto pripravujem.
Vysypem si hladkú múku a pridám citrónovú kôru.
Na to nasypem práškový a vanilkový cukor. Do toho posadím zmäknuté maslo a nalejem žĺtok. Niekto miesto masla používa rastlinný tuk, ale ja som zástancom masla. Cesto je po ňom také voňavé.
Umýjeme si ruky a cesto rukami dôkladne spracujeme.
Na pomúčenom vále si pomocou valčeka cesto rozvaľkáme.
A teraz už je len na nás, čo si z neho urobíme.
Ak chceme tmavé linecké cesto, pridáme do neho kakao.
Upečieme a môžeme zlepiť marmeládou, čokoládovým alebo maslovým krémom a pod.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Obľúbené linecké cesto
Obľúbené linecké cesto je základným kameňom mnohých českých cukroviniek. Tradične sa používa pri pečení vianočných lineckých koláčikov. Tento lahodný, krehký základ sa vyrába z kvalitného masla, hladkej múky a cukru. Voňavá vanilka a citrónová kôra dodávajú cestu nezabudnuteľnú chuť. Linecké cesto sa dá tiež využiť na prípravu ďalších dezertov, ako sú tortové korpusy alebo rôzne druhy koláčikov a sušienok. Po upečení je často zdobené marmeládou, polevami alebo posypané cukrom. V kuchyni je synonymom klasiky a vytvára nostalgické spomienky na sviatočné chvíle.