Obľúbené linecké cesto
![Obľúbené linecké cesto](/i/sk/oblubene-linecke-cesto.jpg)
Snáď každý si pamätá vôňu lineckého cukrovia, ktoré prevonia celý byt. Oslavu, kde babička upiekla zákusok. Linecké cesto nás sprevádza od detstva až po dospelosť.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
120 g múkový cukor
2 ks žĺtok
1 ks cukor - vanilkový
350 g múka - hladká
pre vôňu a dochutenie citrónová kôra
250 g maslo (alebo rastlinný tuk)
Postup varenia podľa receptu
Pripravíme si potrebné suroviny a môžeme začať.
Ja si najradšej pripravím silikónový val a na ňom cesto pripravujem.
Vysypem si hladkú múku a pridám citrónovú kôru.
Na to nasypem práškový a vanilkový cukor. Do toho posadím zmäknuté maslo a nalejem žĺtok. Niekto miesto masla používa rastlinný tuk, ale ja som zástancom masla. Cesto je po ňom také voňavé.
Umýjeme si ruky a cesto rukami dôkladne spracujeme.
Na pomúčenom vále si pomocou valčeka cesto rozvaľkáme.
A teraz už je len na nás, čo si z neho urobíme.
Ak chceme tmavé linecké cesto, pridáme do neho kakao.
Upečieme a môžeme zlepiť marmeládou, čokoládovým alebo maslovým krémom a pod.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Obľúbené linecké cesto
Obľúbené linecké cesto je základným kameňom mnohých českých cukroviniek. Tradične sa používa pri pečení vianočných lineckých koláčikov. Tento lahodný, krehký základ sa vyrába z kvalitného masla, hladkej múky a cukru. Voňavá vanilka a citrónová kôra dodávajú cestu nezabudnuteľnú chuť. Linecké cesto sa dá tiež využiť na prípravu ďalších dezertov, ako sú tortové korpusy alebo rôzne druhy koláčikov a sušienok. Po upečení je často zdobené marmeládou, polevami alebo posypané cukrom. V kuchyni je synonymom klasiky a vytvára nostalgické spomienky na sviatočné chvíle.