Pikantní utopenci
![Pikantní utopenci](/i/sk/pikantni-utopenci.jpg)
Recept na utopence, ktoré všetci dobre poznáme a máme radi.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
15 ks párok (libový)
1,5 kg cibuľa
1 balíček kysaná kapusta
15 ks naložená feferónka
1 sklenica sterilizovaná paprika
nálev
1 balíček deko
1 lyžička vegeta
0,5 l ocot
3 lyžice cukor
2 ks bobkový list
7 guľôčok nové korenie
10 guľôčok celý čierny korenie
1,5 l voda
Postup varenia podľa receptu
Najprv si pripravíme nálev. Vodu s octom, korením a cukrom varíme 5 minút na miernom ohni. Nálev necháme vychladnúť. Potrebujeme päťlitrovú sklenenú nádobu, ktorú si umyjeme.
Medzitým si olúpeme cibuľu a nakrájame na tenké kolieska. párky olúpeme a pozdĺžne v nich urobíme otvor, ktorý naplníme kolieskami cibule. Na dno nádoby dáme cibuľu a trochu kyslej kapusty. Na ňu vložíme 3 naplnené párky. Na párky opäť dáme vrstvu cibule, kapustu a pridáme kapie a feferónky. Opakujeme, dáme vrstvu párkov, cibule, kapusty, kapie a feferónky. Pokračujeme do vyčerpania párkov. Poslednou vrstvou je cibuľa s kapustou.
Nálev scedíme a zalijeme ním pripravenú nádobu. Obsah nádoby necháme sadnúť a potom do nej dolijeme nálev tak, aby bolo všetko ponorené.
Utopenci potrebujú aspoň týždeň uležať.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Pikantní utopenci
Pikantní utopenci sú obľúbeným českým jedlom, ktoré sa skladá z nakladaných klobás, často podávaných s cibuľou a octom. Tento pokrm je typický svojou výraznou chuťou, ktorú umocňuje korenie a chilli. Utopenci sa zvyčajne konzumujú ako chuťovka k pivu a skvele sa hodia na pikniky alebo večierky. Ich príprava je jednoduchá a rýchla, čo ich robí obľúbenou voľbou pre mnoho domácich kuchárov. Táto špecialita prináša kúsok českej kultúry a tradície do každého stola.