Špekové knedlíky

Špekové knedlíky
Doba prípravy: 60 minút
Doba varenia: 12 minút
Porcie: 1

Knedeníky zvyčajne slúžia ako príloha, ale môžu tiež predstavovať hlavný chod. To platí napríklad pre špekové knedlíky, ktoré pripravíme z vareného brucha.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

200 g údeného brucha
400 g starších rohlíkov (najlepšie z predchádzajúceho dňa)
150 g hrubej múky
soľ
mletý čierny korenie
2 menšie vajcia
1 štipka muškátového kvetu
niekoľko vetvičiek petržlenu (alebo 1/2 lyžičky sušenej)
300 ml mlieka

Postup varenia podľa receptu

Bravčové bôčiky varíme v tlakovom hrnci, kým nezmäknú.

Odstránime možné kosti a mäso nakrájame na malé kocky.

Veky nakrájame na malé kocky. Zmiešame ju s mäsom, dáme do pekáča a v rúre pečieme, občas premiešame, až kým nie je dozlatista.

Do misy nasypeme múku, osolíme ju, pridáme korenie a muškátový kvet, potom vložíme nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať a vajcia rozšľahané s mliekom.

Zmes dôkladne premiešame, potom pridáme opraženú veku s bôčikom a všetko dobre spojíme, aby vznikla hustá hmota.

Lyžicou odkrojíme väčšie kusy, tie v ruke zformujeme do guľatého tvaru a dáme ich do vriacej osolenej vody. Varíme ich 12 až 15 minút podľa veľkosti.

Uvarené knedlíky vyberieme pomocou dierkovanej naberačky, prekrojíme ich a natrieme masťou alebo opečenou slaninou, potom ich servírujeme s duseným kyslým kapustou a osmaženou cibuľou v prstienkoch.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Špekové knedlíky

Špekové knedlíky sú tradičným českým jedlom, ktoré sa vyznačuje svojou chuťou a jednoduchou prípravou. Sú vyrobené z zemiakového alebo kysnutého cesta, do ktorého sa pridávajú kocky slaniny, často obohatené o cibuľu a korenie. Tieto knedlíky sa obvykle podávajú ako príloha k mäsovým pokrmom, najmä k omáčkam a duseným mäsám. Vďaka svojej sýtnosti a vynikajúcej chuti sa stali obľúbeným jedlom v českej domácnosti.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.8/5 (35 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Prílohy
Tag: knedle, tlakový hrniec, varenie, obed, ľahké, sviatočné / nedeľné, bežný deň, večera, ľahký, prílohy, zimné recepty, bylinky, európska, fašiangy

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Špekové knedlíky.

Pridať komentár