Špekové knedlíky

Knedeníky zvyčajne slúžia ako príloha, ale môžu tiež predstavovať hlavný chod. To platí napríklad pre špekové knedlíky, ktoré pripravíme z vareného brucha.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
200 g údeného brucha
400 g starších rohlíkov (najlepšie z predchádzajúceho dňa)
150 g hrubej múky
soľ
mletý čierny korenie
2 menšie vajcia
1 štipka muškátového kvetu
niekoľko vetvičiek petržlenu (alebo 1/2 lyžičky sušenej)
300 ml mlieka
Postup varenia podľa receptu
Bravčové bôčiky varíme v tlakovom hrnci, kým nezmäknú.
Odstránime možné kosti a mäso nakrájame na malé kocky.
Veky nakrájame na malé kocky. Zmiešame ju s mäsom, dáme do pekáča a v rúre pečieme, občas premiešame, až kým nie je dozlatista.
Do misy nasypeme múku, osolíme ju, pridáme korenie a muškátový kvet, potom vložíme nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať a vajcia rozšľahané s mliekom.
Zmes dôkladne premiešame, potom pridáme opraženú veku s bôčikom a všetko dobre spojíme, aby vznikla hustá hmota.
Lyžicou odkrojíme väčšie kusy, tie v ruke zformujeme do guľatého tvaru a dáme ich do vriacej osolenej vody. Varíme ich 12 až 15 minút podľa veľkosti.
Uvarené knedlíky vyberieme pomocou dierkovanej naberačky, prekrojíme ich a natrieme masťou alebo opečenou slaninou, potom ich servírujeme s duseným kyslým kapustou a osmaženou cibuľou v prstienkoch.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Špekové knedlíky
Špekové knedlíky sú tradičným českým jedlom, ktoré sa vyznačuje svojou chuťou a jednoduchou prípravou. Sú vyrobené z zemiakového alebo kysnutého cesta, do ktorého sa pridávajú kocky slaniny, často obohatené o cibuľu a korenie. Tieto knedlíky sa obvykle podávajú ako príloha k mäsovým pokrmom, najmä k omáčkam a duseným mäsám. Vďaka svojej sýtnosti a vynikajúcej chuti sa stali obľúbeným jedlom v českej domácnosti.