Šťavnaté bylinkové kura pečené na hrubej soli
Kurča dôkladne umyjeme a osušíme. Osolíme ho jemnou soľou, ako je zvykom, a to zvonku aj zvnútra. Do jeho dutiny vložíme kus masla a bylinky podľa vlastného vkusu.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
kurča (1000-1100 g)
750-1000 g hrubej soli
tenký plátok masla
Čerstvé bylinky
rozmarín
bazalka
majorán
mäta
oregano (vyberte si tie svoje)
2 polievkové lyžice oleja
špárka sladkej červenej papriky
Postup varenia podľa receptu
Kurča najprv umyjeme a osušíme. Osolíme jemnou soľou zvnútra aj zvonku. Do vnútornosti kurčaťa vložíme kúsok masla a bylinky podľa vlastného výberu. Použila som snítku rozmarínu a niekoľko lístkov majoránky a bazalky.
Na pekáč rovnomerne nasypeme hrubú soľ, na ktorú dáme kurča a mierne zakryjeme alobalom. Pečieme pri 180 stupňoch asi polhodiny. Potom alobal odstránime, kurča potrieme olejom s paprikou a pečieme ďalších 30-40 minút.
Postupne potierame. V posledných 10 minútach zvýšime teplotu a kurča dopečieme, kým nebude chrumkavé.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Šťavnaté bylinkové kura pečené na hrubej soli
Šťavnaté bylinkové kurča pečené na hrubej soli je lahodný pokrm, ktorý poteší každého milovníka kuracieho mäsa. Tento recept kombinuje čerstvé bylinky, ako je rozmarín a tymián, s jemne slanou krustou z hrubej soli, ktorá zabezpečuje dokonalú šťavnatosť mäsa. Pečením na soli sa zároveň zvýrazňujú prírodné chute kurčaťa, čo vytvára výnimočný gastronomický zážitok. Podávajte s pečenou zeleninou alebo zemiakmi a vychutnajte si harmóniu chutí v každom súste.
Tomáš Rohlena