Svätomartinská husá

Tradične pečieme husu hlavne na sviatok svätého Martina. Husu rozporcujeme a dôkladne ju osolíme a posypeme rascou. Tajomstvo jej šťavnatosti a…
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1 hus (4-5 kg s vnútornosťami)
200 ml vody
soľ
kmín
200 ml vody
Postup varenia podľa receptu
Husú umyjeme a osušíme, potom ju nakrájame na stehná, prsia a ramienka. Opatrne odrezáme kožu z krku a naplníme ju husím žalúdkom, srdcom a pečeňou.
Každý kus dôkladne osolíme z vonku aj z vnútra a hojne posypeme celým kmínom. Potom ich umiestnime do pekáča a prilievame 200 ml vody.
Pekáč zakryjeme pokrievkou a husu pečieme osem hodín na najnižšej teplote v plynovej rúre. V elektrickej rúre pečieme na 120 °C. Nekontrolujeme, nevytahujeme a len si užívame tú úžasnú vôňu.
Na koniec zložíme viečko z pekáča a necháme husu ešte asi 15 minút dopiecť, aby získala pekne chrumkavú kôrku. Skvelými prílohami sú ako červené, tak aj biele kapusta a knedle podľa preferencie (zemiakové, houskové alebo karlovarské).
Čo ste ešte nevedeli o recepte Svätomartinská husá
Svätomartinská husa je tradičné české jedlo, ktoré sa servíruje 11. novembra na sviatok svätého Martina. Toto jedlo symbolizuje príchod zimy a dobu ob Harvest. Husa sa zvyčajne pečie do zlata a podáva sa s knedlíkmi, kyslou kapustou a omáčkou. Vďaka svojej šťavnatosti a chrumkavej kôrke je veľmi obľúbená a často sa teší veľkej obľube na svätomartinských hostinách. K huse sa tradične pije mladé víno, tzv. Svätomartinské víno, ktoré dopĺňa chuť tohto slávnostného jedla.