Svätomartinská husá

Svätomartinská husá
Doba prípravy: 480 minút
Doba varenia: 480 minút
Porcie: 6

Tradične pečieme husu hlavne na sviatok svätého Martina. Husu rozporcujeme a dôkladne ju osolíme a posypeme rascou. Tajomstvo jej šťavnatosti a…

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

1 hus (4-5 kg s vnútornosťami)
200 ml vody
soľ
kmín
200 ml vody

Postup varenia podľa receptu

Husú umyjeme a osušíme, potom ju nakrájame na stehná, prsia a ramienka. Opatrne odrezáme kožu z krku a naplníme ju husím žalúdkom, srdcom a pečeňou.

Každý kus dôkladne osolíme z vonku aj z vnútra a hojne posypeme celým kmínom. Potom ich umiestnime do pekáča a prilievame 200 ml vody.

Pekáč zakryjeme pokrievkou a husu pečieme osem hodín na najnižšej teplote v plynovej rúre. V elektrickej rúre pečieme na 120 °C. Nekontrolujeme, nevytahujeme a len si užívame tú úžasnú vôňu.

Na koniec zložíme viečko z pekáča a necháme husu ešte asi 15 minút dopiecť, aby získala pekne chrumkavú kôrku. Skvelými prílohami sú ako červené, tak aj biele kapusta a knedle podľa preferencie (zemiakové, houskové alebo karlovarské).

Čo ste ešte nevedeli o recepte Svätomartinská husá

Svätomartinská husa je tradičné české jedlo, ktoré sa servíruje 11. novembra na sviatok svätého Martina. Toto jedlo symbolizuje príchod zimy a dobu ob Harvest. Husa sa zvyčajne pečie do zlata a podáva sa s knedlíkmi, kyslou kapustou a omáčkou. Vďaka svojej šťavnatosti a chrumkavej kôrke je veľmi obľúbená a často sa teší veľkej obľube na svätomartinských hostinách. K huse sa tradične pije mladé víno, tzv. Svätomartinské víno, ktoré dopĺňa chuť tohto slávnostného jedla.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.8/5 (48 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Hydinové mäso
Tag: hydinové mäso, obed, ľahké, sviatočné / nedeľné, slané, česká, ľahký, slovenská, bezlepkové, pečenie, jesenné, zimné recepty, husacie mäso, svätomartinské

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Svätomartinská husá.

Pridať komentár