Veľkonočné jidáše

Cesto na jidáše je hustejšie než mazanec, čo umožňuje jeho tvarovanie do tradičných veľkonočných symbolov, pričom najčastejšie sa vytvára...
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
Cesto
1 kg polohrubej múky
30 g čerstvého droždia
350 ml vlažného mlieka (aj viac, podľa potreby)
120 g masla
100 g kryštálového cukru
2 žĺtky
1 štipka soli
Ďalej
1 vajce na potretie
maslo na vymastenie plechu
tekutý med
práškový cukor
Postup varenia podľa receptu
Z malej porcie mlieka, múky, lyžičky cukru a rozdrobeného droždia vytvoríme kvások, ktorý po vykynutí zmiešame s preosiatej múkou, cukrom a štipkou soli.
Žĺtky vyšľaháme do peny a zmiešame ich so zmäknutým maslom, ktoré potom pridáme k múke a kvásku. Podľa potreby dolijeme vlažné mlieko a spracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste.
Z cesta vytvoríme kúsky, ktoré zakulacujeme, potom vyvaľkáme do tenkých valčekov dlhých okolo 20 cm a stočíme ich do spirál, čo je charakteristický tvar jidášov, alebo ich formujeme do esíčiek, uzlov, kuriatok a ďalších tvarov.
Umístime ich na plech potretý tukom alebo vyložený papierom na pečenie a necháme ich ešte trochu vykynúť.
Následne potrieme vajcom, ktoré sme rozšľahali, a upečieme v predhriatej rúre na 190 °C.
Po upečení, keď sú ešte horúce, potrieme ich štetcom s roztopeným horúcim medom. Ak ho niekto nemá rád, môže ich posypať práškovým cukrom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Veľkonočné jidáše
Veľkonočné jidáše sú tradičné české pečivo, ktoré sa pripravuje počas veľkonočného týždňa. Majú podobu prepletených uzlov a sú často dochutené medom a škoricou. Tento dezert symbolizuje radosť a obrodu, ktoré Veľká noc prináša. Jidáše sa zvyčajne podávajú ako sladká raňajky alebo ako súčasť veľkonočného stola. Sú obľúbené nielen pre svoju chutnosť, ale aj pre svoju bohatú symboliku a ľudové tradície s nimi spojené.