Veľkonočné jidáše

Veľkonočné jidáše
Doba prípravy: 60 minút
Doba varenia: 30 minút
Porcie: 50

Cesto na jidáše je hustejšie než mazanec, čo umožňuje jeho tvarovanie do tradičných veľkonočných symbolov, pričom najčastejšie sa vytvára...

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

Cesto
1 kg polohrubej múky
30 g čerstvého droždia
350 ml vlažného mlieka (aj viac, podľa potreby)
120 g masla
100 g kryštálového cukru
2 žĺtky
1 štipka soli
Ďalej
1 vajce na potretie
maslo na vymastenie plechu
tekutý med
práškový cukor

Postup varenia podľa receptu

Z malej porcie mlieka, múky, lyžičky cukru a rozdrobeného droždia vytvoríme kvások, ktorý po vykynutí zmiešame s preosiatej múkou, cukrom a štipkou soli.

Žĺtky vyšľaháme do peny a zmiešame ich so zmäknutým maslom, ktoré potom pridáme k múke a kvásku. Podľa potreby dolijeme vlažné mlieko a spracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste.

Z cesta vytvoríme kúsky, ktoré zakulacujeme, potom vyvaľkáme do tenkých valčekov dlhých okolo 20 cm a stočíme ich do spirál, čo je charakteristický tvar jidášov, alebo ich formujeme do esíčiek, uzlov, kuriatok a ďalších tvarov.

Umístime ich na plech potretý tukom alebo vyložený papierom na pečenie a necháme ich ešte trochu vykynúť.

Následne potrieme vajcom, ktoré sme rozšľahali, a upečieme v predhriatej rúre na 190 °C.

Po upečení, keď sú ešte horúce, potrieme ich štetcom s roztopeným horúcim medom. Ak ho niekto nemá rád, môže ich posypať práškovým cukrom.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Veľkonočné jidáše

Veľkonočné jidáše sú tradičné české pečivo, ktoré sa pripravuje počas veľkonočného týždňa. Majú podobu prepletených uzlov a sú často dochutené medom a škoricou. Tento dezert symbolizuje radosť a obrodu, ktoré Veľká noc prináša. Jidáše sa zvyčajne podávajú ako sladká raňajky alebo ako súčasť veľkonočného stola. Sú obľúbené nielen pre svoju chutnosť, ale aj pre svoju bohatú symboliku a ľudové tradície s nimi spojené.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 5.0/5 (82 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Cukrárenské výrobky
Tag: Veľká noc, česká, pečenie, múčniky, náročný, kysnutie, kysnuté

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Veľkonočné jidáše.

Pridať komentár