Žampiónová omáčka so zakysanou smotanou
![Žampiónová omáčka so zakysanou smotanou](/i/sk/zampionova-omacka-so-zakysanou-smotanou.jpg)
Olúpeme si cibuľu a najemno nakrájame. Olúpané šampiňóny nakrájame na plátky.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
500 g šampiňóny
1 ks väčšia cibuľa
1/2 čajovej lyžičky mletý čierny korenie
1 kelímok zakysaná smotana (200 g)
soľ
1 polievková lyžica drvená rasca
mlieko
3 polievkové lyžice olej
1 - 2 polievkové lyžice citronová šťava
cestíčko 200 ml mlieko
1 polievková lyžica hladká múka
Postup varenia podľa receptu
Do hrnca s rozohriatym olejom vsypeme cibuľu a osmažíme do zlata. K tomu pridáme žampióny, posypeme rascou, pokvapkáme citrónovou šťavou a osolíme, okoreníme. Takto premiešame a necháme pod pokrievkou asi 20 minút podusiť. Podľa potreby potom podlievame mliekom, aby sa žampióny nepripálili.
Po 20 minútach pridáme kyslú smotanu, ktorú v omáčke dôkladne rozmiešame a opäť privedieme k varu. Stranou si rozmiešame múku s mliekom a potom vlievame do omáčky. Takto robíme ešte asi 10 minút. Podľa potreby dosolíme, okoreníme.
Omáčku podávame najlepšie k jedlám s houskovým knedlíkom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Žampiónová omáčka so zakysanou smotanou
Žampionová omáčka so zakysanou smotanou je lahodný pokrm, ktorý sa skvele hodí k rôznym druhom mäsa a cestovín. Pri jej príprave sa najprv čerstvé žampióny očistia a nakrájajú na plátky. Na masle sa potom osmaží cibuľa a následne sa pridajú žampióny. Po krátkom restovaní sa zmes zalie vývarom a nechá sa chvíľu dusiť. Nakoniec sa pridá kyslá smotana, ktorá omáčke dodá jemnosť a krémovú konzistenciu. Pre chuť je možné pridať cesnak, bylinky alebo citrónovú šťavu. Podávajte s cestovinami alebo ryžou pre kompletný a chutný pokrm.