Žampiónová omáčka so zakysanou smotanou

Žampiónová omáčka so zakysanou smotanou
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

Olúpeme si cibuľu a najemno nakrájame. Olúpané šampiňóny nakrájame na plátky.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

500 g šampiňóny
1 ks väčšia cibuľa
1/2 čajovej lyžičky mletý čierny korenie
1 kelímok zakysaná smotana (200 g)
soľ
1 polievková lyžica drvená rasca
mlieko
3 polievkové lyžice olej
1 - 2 polievkové lyžice citronová šťava
cestíčko 200 ml mlieko
1 polievková lyžica hladká múka

Postup varenia podľa receptu

Do hrnca s rozohriatym olejom vsypeme cibuľu a osmažíme do zlata. K tomu pridáme žampióny, posypeme rascou, pokvapkáme citrónovou šťavou a osolíme, okoreníme. Takto premiešame a necháme pod pokrievkou asi 20 minút podusiť. Podľa potreby potom podlievame mliekom, aby sa žampióny nepripálili.

Po 20 minútach pridáme kyslú smotanu, ktorú v omáčke dôkladne rozmiešame a opäť privedieme k varu. Stranou si rozmiešame múku s mliekom a potom vlievame do omáčky. Takto robíme ešte asi 10 minút. Podľa potreby dosolíme, okoreníme.

Omáčku podávame najlepšie k jedlám s houskovým knedlíkom.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Žampiónová omáčka so zakysanou smotanou

Žampionová omáčka so zakysanou smotanou je lahodný pokrm, ktorý sa skvele hodí k rôznym druhom mäsa a cestovín. Pri jej príprave sa najprv čerstvé žampióny očistia a nakrájajú na plátky. Na masle sa potom osmaží cibuľa a následne sa pridajú žampióny. Po krátkom restovaní sa zmes zalie vývarom a nechá sa chvíľu dusiť. Nakoniec sa pridá kyslá smotana, ktorá omáčke dodá jemnosť a krémovú konzistenciu. Pre chuť je možné pridať cesnak, bylinky alebo citrónovú šťavu. Podávajte s cestovinami alebo ryžou pre kompletný a chutný pokrm.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.5/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Omáčky, Smetanové omáčky, Vegetariánske
Štítky: Česká kuchyňa, omáčka, vegetariánsky recept

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Žampiónová omáčka so zakysanou smotanou.

Pridať komentár