Pravá boloňská omáčka
![Pravá boloňská omáčka](/i/sk/prava-bolonska-omacka.jpg)
Na olivovom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, spolu s olúpanou a nadrobno nakrájanou mrkvou a zelerom. K tomu ešte pridáme na plátky nakrájaný cesnak.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
500 g mleté mäso
1/4 ks celer
1 ks veľká cibuľa
4 strúčiky cesnak
mleté korenie
0,2 l mlieko
4 polievkové lyžice olivový olej
2 čajové lyžičky bazalka
1 čajová lyžička tymián
0,5 l červené víno
soľ
2 čajové lyžičky oregano
1 ks mrkva
1 štipka muškátový oriešok
1 čajová lyžička šalvěj
1 konzerva paradajky (pasírované alebo krájané lúpané)
podľa potreby voda
Postup varenia podľa receptu
Potom, čo nám cibuľa zosklovatí, tak pridáme mleté mäso, ktoré restujeme do zhnednutia. Potom zalievame mliekom a varíme na veľmi miernom ohni po dobu 2-3 hodiny.
Keď nám začne ubúdať mlieko, tak dolievame červeným vínom a ďalej zvoľna varíme. Potom, čo sa nám vyvarí aj červené víno, pridávame paradajky, v forme, ktorú sme si zvolili.
Omáčku okoreníme všetkými pripravenými bylinkami, osolíme a poriadne premiešame. Varíme ešte asi pol hodiny, podľa potreby môžeme doliať vodou. Predtým, než zložíme omáčku z platne, tak ešte dochutíme.
Boloňskú omáčku podávame najlepšie s cestovinami, akýmikoľvek, zdobené nastrúhaným parmezánom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka (ragù alla bolognese) je tradičná talianska omáčka pochádzajúca z mesta Bologna. Základom sú mleté mäso, zvyčajne zmes hovädzieho a bravčového, pomaly varené s cibuľou, mrkvou a zelerom na olivovom oleji. Pridáva sa rajčinový pretlak, červené víno a mlieko pre jemnú chuť. Celý proces trvá niekoľko hodín, počas ktorých sa ingrediencie spoja v bohatú a lahodnú omáčku. Najčastejšie sa servíruje s cestovinami, ako sú tagliatelle alebo lasagne, a dochucuje sa parmezánom.