Stratené vajcia

Do malej misky nalejeme vodu s octom a zakrytú misku ohrievame v mikrovlnnej rúre na plný výkon, kým nezačne vrieť (trvá to približne 30 až 45 sekúnd). Rozbijeme vajce, oddelíme žltok...
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
(Množstvo pre 1 vajce)
2 lyžice vody
1/4 čajovej lyžičky octu
1 vajce
1 čajová lyžička masla
soľ
korenie
1 čajová lyžička zelených natí
petržlenovej vňate
cibuľky
bazalky
Postup varenia podľa receptu
Do malej misky nalejeme vodu s octom a zakrytú ju zahrievame v mikrovlnke na plný výkon, kým nezačne variť (trvá to približne 30-45 sekúnd). Vajce rozbijeme, prepichneme žĺtok a opatrne ich vložíme do vriacej octovej vody.
Misku zakryjeme a zahrievame ju v mikrovlnnej rúre na 70% výkonu po dobu 1/2 až 3/4 minúty. Potom vyberieme misku z rúry a necháme vajcia ešte zakryté asi 2 minúty odpočívať. Nakoniec vajcia vyberieme z misky a necháme ich okapať na kuchynskej papieri.
Stratené vajcia môžeme servírovať tak, že v malej miske zahrejeme maslo na plný výkon po dobu približne 30-45 sekúnd, dochutíme soľou, čiernym korením a pridáme jemne nakrájanú petržlenovú vňať alebo inú zeleninu, ktorú potom rozdelíme na vajcia.
Ak varíme dve vajcia súčasne, musíme počítať s dlhšou dobou varenia, a to ako pre vodu s octom, tak pre vajcia, kde pridáme zhruba pol minúty. Keď varíme tri vajcia, pridáme k odporúčanej dobe aspoň jednu minútu a počas varenia misku raz alebo dvakrát otočíme.
Vajcia sa lepšie uvaria, ak sa ich pripravuje maximálne 3 naraz.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Stratené vajcia
Ztratené vajcia, známe aj ako pošírované vajcia, sú vynikajúcou pochúťkou, ktorá sa často podáva na toastoch alebo v šalátoch. Pri ich príprave sa vajcia varia bez škrupiny vo horúcej vode, čo umožňuje, aby sa bielok stuhol a žĺtok zostal tekutý. Tento jemný pokrm možno dochutiť rôznymi bylinkami, soľou a korením. Skvele sa hodí ako raňajky alebo ľahký obed a je bohatý na bielkoviny. Ztratené vajcia sa dokonca často využívajú v tradičných receptoch, ako je Eggs Benedict, kde sú podávané na anglickom muffin a s holandskou omáčkou.